Foto: interfax.ru

Foto: interfax.ru

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a cerut  repetat ca occidentalii să livreze armatei ucrainene „arme defensive”, ca Ucraina să ducă o luptă mai eficientă împotriva separatiștilor proruși din estul ucrainean.

La două zile după o întâlnire diplomatică la Berlin privind procesul de pace din Ucraina, Poroșenko a declarat pentru cotidianul german Die Welt, citat de Agerpres, că este important ca Ucraina „să fie susținută, și nu doar prin cuvinte”.

„Există o dezbatere în SUA dacă trebuie să ne livreze arme letale. Ce înseamnă aceasta? Este vorba de arme defensive (…) Noi vom apăra nu doar țara noastră, vom apăra și democrația și libertatea”, a insistat liderul de la Kiev în declarația sa.

Înainte de acordurile de pace încheiate în februarie 2015 la Minsk, președintele american Barack Obama nu excludea posibilitatea unei livrări de arme defensive Kievului, opțiune cu care Berlinul și Parisul nu au fost de acord.

„Noi ne batem în acest moment cu arme din secolul al XX-lea împotriva unor arme din secolul al XXI-lea. Și bugetul militar al Rusiei este de 30-45 de ori mai mare decât al nostru”, a argumentat Poroșenko.

Potrivit președintelui ucrainean, în prezent în estul Ucrainei se află 9.100 de soldați ruși, 240 de tancuri și 530 de vehicule blindate.

Reclame