Socor îl laudă pe Streleț și îl scutură pe Candu; critică și revendicările „nerealiste” ale protestatarilor din PMAN

Foto: hotnews.md

Foto: evzmd.md

Echipa premierului Valeriu Streleț încearcă să soluționeze problemele de guvernare, în contextul revendicărilor protestatarilor din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) față de actuala putere. Pe de altă parte, echipa președintelui Parlamentului, Andrian Candu, „trage de timp” în loc să se ocupe de partea economică sau financiară a problemelor.

Declaraţiile de mai sus au fost făcute de către Vladimir Socor, analist politic al Fundației Jamestown și Eurasia Daily Monitor, specializat în zona Europei de Est, în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public Radio Moldova.

Potrivit analistului, revendicările protestatarilor, animați de Platforma Civică „Demnitate și Adevăr”, ar fi „nerealiste”. „Faza politică a protestelor este îngustă. Mult mai largă este faza socială”, a spus Socor.

Cât despre eventualele alegeri anticipate, acestea „ar putea foarte bine câștigate de partidele prorusești”. Mai mult, frecvența alegerilor în Republica Moldova face imposibilă stabilitatea politică, susține Socor.

Guvernarea ar putea gestiona actuala criză social-politică cu ajutorul Uniunii Eeuropene, care „să trimită nu un procuror, dar o echipă ce ar prelua întreg sistemul judiciar din Republica Moldova, inclusiv Procuratura Generală”, a mai spus analistul politic.

Afirmația de mai sus a lui Socor a fost susținută, în cadrul aceleiași emisiunii, și de către Andrei Năstase, unul dintre liderii Platformei DA, care menționat că aceasta este una dintre primele revendicări ale protestatarilor. Potrivit lui Năstase, „cetățenii Republicii Moldova sunt pur și simplu maltratați de această guvernare”.

Mai multe declarații ale lui Vladimir Socor:

Domnul Candu, fiind omul domnului Plahotniuc în această coaliție, exprimă și poziția domnului Plahotniuc. (…) Are și Candu dreptate când spune că anumite demisii nu ar schimba situația, dar el spune asta ca să tragă de timp. E nevoie de reformarea instituțiilor. E nevoie de salvarea statului de sistemul de coaliții parlamentare, care face imposibilă stabilitatea politică. E nevoie de o președinție puternică, aleasă de popor, cu împuterniciri largi, care să asigure o stabilitate în Parlament. E prea târziu acum pentru asta. (…) În Republica Moldova, fără să existe domnia legii, s-a introdus sistemul de coaliții parlamentare.

Mi se pare că eticheta oligarhie nu se potrivește Republicii Moldova. În Moldova este un singur om de departe cel mai bogat din țară. Clanul de interese al domnului Plahotniuc domină guvernarea.

Într-o declarație publicată pe Facebook, Plahotniuc a făcut aluzie că el poate face coaliție și cu partidele prorusești, după eventualele alegeri anticipate. Cale fără ieșire. Cea mai proastă ieșire din situație sunt, cu siguranță, alegerile anticipate.

Pe termen scurt, nu însă și pe termen lung, atmosfera de instabilitate din societate ar putea să conducă la împiedicarea misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI), asta pentru că FMI ar putea să nu aibă încredere în capacitatea Guvernului de a face reforme.

Cine acordă «încrederea populară»? Cea ar face un guvern de încredere populară? Deocamdată nu se știe. Nu știu dacă în PMAN au apărut niște oameni competenți care ar fi capabili să preia conducerea ministerelor.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.