Foto: ipn.md

Foto: ipn.md

Achiziţiile publice făcute de 30 de întreprinderi din întreaga ţară vor fi monitorizate în cadrul unui proiect. Este vorba despre proiectul „Banii publici sunt şi banii mei!”, iniţiat de Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER) şi de Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJ).

Iniţiatorii proiectului şi-au propus să monitorizeze procesul de achiziţii publice pentru  a vedea dacă nu se comit fraude în procesul de achiziţie şi post-achiziţie.

„Proiectul prevede monitorizarea achiziţiilor publice în cadrul a 30 de autorităţi contractante, dintre care 20 sunt din afara Chişinăului, şi realizarea a 55 de investigaţii jurnalistice pe marginea neregulilor înregistrate. În acest proces vor fi antrenate 10 ONG-uri locale”, a menţionat preşedintele AGER, Olesea Stamate, citată de IPN.

În cadrul proiectului, un grup de jurnalişti vor face investigaţii pe scheme de corupţie, conflicte de interese, cazuri de trafic de influenţă, favoritism.

„În cadrul campaniei vom antrena o echipă mai largă de jurnalişti de la instituţiile media din raioane. Vom fi cu ochii pe autorităţile contractante, vom monitoriza toate cazurile dubioase legate de achiziţii. Vom supraveghea toate etapele de achiziţie, mai cu seamă cea de implementare”, a declarat preşedintele CIJ, Cornelia Cozonac, potrivit IPN.

ONG-urile implicate în monitorizare vor desfăşura şi campanii de advocacy pentru a încuraja oamenii să urmărească felul în care se fac procurările din banii publici.

Reclame