Plahotniuc despre „marea greșeală” a Platformei DA și „riscul” anticipatelor

Foto: Vlad Plahotniuc

Foto: tribuna.md

„Subiectul alegerilor anticipate este unul serios şi nu trebuie abordat ca instrument de şantaj sau ca modalitate prin care o grupare de interese vrea să pună mîna pe putere”, a declarat Vlad Plahotniuc, prim-vicepreședintele PDM, într-un interviu exclusiv pentru TRIBUNA.

Plahotniuc susține că nu se referă la protestatari sau la toţi reprezentanţii Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, ci doar la „câţiva indivizi care au încercat, folosind anumite nemulţumiri ale oamenilor, să-şi creeze un partid şi să încerce să răstoarne guvernarea, ca să preia ei puterea”.

Potrivit democratului, membrii Platformei DA au făcut o „mare greşeală” când au anunţat crearea unui partid politic, pentru că astfel „şi-au schimbat singuri sensul protestului”. „Asta ne pune şi pe noi în situaţia de a discuta cu ei (…) ca viitori concurenţi electorali, lucru destul de diferit de modul în care abordezi discuţia cu societatea civilă”, susține Plahotniuc.

Mai multe declarații ale lui Vlad Plahotniuc:

Cred că e bine să apară partide noi, doar că ele trebuie create pe o platformă politică cinstită, nu prin exploatarea emoţiilor oamenilor şi prin manipulare.

Noi avem probleme reale de sistem, trebuie să reformăm instituţiile de la temelie, nu să schimbăm un şef cu altul, asta nu e suficient. (…) Trebuie să avem planuri mult mai consistente pentru fiecare instituţie în parte, care să vizeze o reformă profundă a lor, nu doar înlocuirea unui şef cu alt şef, asta nu e suficient.

Alegerile anticipate sînt extrem de riscante pentru Moldova, dar am spus foarte clar că nu mă opun; dacă majoritatea cetăţenilor vrea anticipate, facem anticipate, eu le voi susţine. (…) Dar dacă oamenii vor vrea să vină stînga şi aceste partide vor primi votul lor majoritar, nu avem decît să-l respectăm şi să-i lăsăm să conducă ţara.

Am rămas consecvent credinţei mele că Moldova trebuie să meargă mai departe pe calea europeană, care este cea mai rapidă soluţie de modernizare.

Am văzut cum ei (reprezentanții Platformei DA – n.r.) au început să se bîlbîie, ba cer ca înainte de alegeri să fie demişi mai mulţi şefi de instituţii care au atribuţii în organizarea alegerilor, ba vor anticipate organizate de ei, se vede că s-au încurcat tocmai în solicitarea lor de bază.

Trebuie să pornim o reformă generală, nu una selectivă, altfel vom intra în blocaj şi războaie politice doar.

Nu susţin solicitarea privind demisia preşedintelui Timofti, ea nu are logică, cu atît mai mult cu cît mai sînt cîteva luni pînă la expirarea mandatului, iar noi acum trebuie să găsim soluţii pentru a alege un nou şef al statului.

Susţin în general alegerea şefului direct de către popor, dar cred că pînă în primăvară nu este timp fizic să organizăm referendum şi apoi alegeri, care să respecte toate condiţiile electorale.

Nu susţin solicitarea ca Guvernul să demisioneze. Dimpotrivă, el trebuie întărit şi sprijinit să poată lucra.

Oamenilor trebuie să li se ofere cadrul să protesteze, să o poată face liber, fără piedici din partea instituţiilor şi fără ca grupările de interese să deturneze sensul real al protestului.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.