150 de milioane de euro! Credit „în condiții extrem de avantajoase” pentru Moldova din partea României

Valeriu Streleț și Victor Ponta. Foto: gov.md

Valeriu Streleț și Victor Ponta. Foto: gov.md

Republica Moldova va beneficia de un credit în valoare de 150 de milioane de euro, oferit de România. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing susținut de Premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleț, și omologul său român, Victor Ponta, după ședința comună a Guvernelor ambelor state, care a avut loc astăzi la Constanța, România.

La ședință, membrii celor două Cabinete de miniștri au discutat condițiile Acordului privind asistența financiară rambursabilă, în valoare de 150 de milioane de euro, pe o perioadă de cinci ani, dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României. Potrivit documentului, dobânda anuală a împrumutului este de 1,5 la sută.

„Este o perioadă dificilă prin care Republica Moldova trece acum, din punct de vedere financiar și bugetar, până la momentul când va avea un acord cu instituțiile financiare internaționale, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Comisia Europeană, așa cum am avut și noi, în anii trecuți. Cred că este de datoria și mai ales este de puterea României ca, într-un moment dificil, să fim primii care putem spune: da, suntem aici, vă putem sprijini și putem să vă dăm acest împrumut rambursabil, în condiții extrem de avantajoase”, a declarat premierul Victor Ponta.

Prima tranșă de 60 de milioane de euro va fi acordată până la sfârșitul acestui an.

„Republica Moldova nu intenţionează să consume aceşti bani pe domenii neproductive. Noi avem intenţia să reanimăm proiecte investiţionale, care au fost temporar suspendate, pe motivul absenţei suportului bugetar de la partenerii de dezvoltare pe care contam atât de mult, în contextul unor anumite perioade de instabilitate politică şi condiţionări de reforme”, a spus Premierul Valeriu Streleț.

Asupra Acordului, discutat astăzi la ședința comună a celor două Guverne, urmează să se expună Legislativele României și al Republicii Moldova. Amintim că săptămâna trecută, la Chișinău, cele două Legislative au semnat un memorandum.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , ,

4 răspunsuri

Trackback-uri

  1. Platforma DA, cu ochii pe „gura de aer” de 150 de milioane de euro acordată de România | Argumentul
  2. Frământările lui Ghimpu. Liberalii sunt gata să părăsească AIE 3 | Argumentul
  3. România nu va acorda creditul de 150 de milioane de euro Republicii Moldova, dacă la putere vin antieuropenii | Argumentul
  4. Președintele României RESPINGE împrumutul de 150 de milioane de euro acordat R. Moldova | Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.