NU produselor de azbest! Guvernul se gândește la sănătatea cetățenilor

Foto: tomdach.manifo.com

Foto: tomdach.manifo.com

Azbocimentul nu va mai putea fi importat și nici folosit în lucrările de construcțit, potrivit unui proiect de lege avizat ieri pozitiv de Guvern. Proiectul  de lege urmează să fie adoptat de Parlament. Uniunea Europeană a interzis utilizarea produselor ce conţin azbest încă din 2005. În Republica Moldova însă pot fi văzute case acoperite cu foi de ardezie în fiecare localitate. 

„Suntem unica ţară din Europa, de la Atlantic încoace, care mai permite importul, depozitarea şi comercializarea acestor produse. Toate ţările au exclus aceste produse 10 ani în urmă, noi avem încă probleme în acest sens”, a menţionat Valeriu Munteanu, ministrul Mediului, citat de Moldpres.

Proiectul de lege se discută de „vreo cinci-şase ani şi abia acum, pentru a treia oară, a ajuns să fie aprobat de Guvern”. „Cele mai răspândite produse cu conţinut de azbest sunt foile de ardezie, care, dacă sunt pulverizate, sunt cancerigene şi ca urmare destul de periculoase”, a spus ministrul.

„Toate tentativele de până acum s-au ciocnit de un interes major din partea producătorilor (din Federaţia Rusă şi Ucraina) şi a importatorilor, care au împiedicat adoptarea unor măsuri legislative în folosul cetăţenilor şi al mediului ambiant. Avem toată convingerea că, în cel mai scurt timp, Republica Moldova va depăși această reminiscență sovietică, care omoară la propriu și figurat cetățenii noștri”, se arată într-o declarație făcută anterior de Ministerul Mediului.

Mai multe studii științifice au scos în evidență faptul că azbestul este o substanță cancerigenă care poate provoca cancerul pulmonar.

Proiectul de lege va intra în vigoare după şase luni de la adoptare. Comercializarea stocurilor de produse din azbest va fi permisă timp de un an după intrarea în vigoare a legii, iar cetăţenii nu vor fi impuşi să dea jos foile de ardezie de pe case.Categorii:Actualitate, Economie, Societate

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.