ONU: A fost adoptat noul plan de dezvoltare pe 15 ani

Foto: realitatea.net
realitatea.net

Reuniți în summit la ONU, liderii lumii au adoptat vineri, 25 septembrie, un plan ambițios de dezvoltare durabilă pentru următorii 15 ani, ale cărui costuri sunt estimate la mai multe mii de miliarde de dolari anual, informează Agerpres cu referire la AFP și DPA.

Planul stabilește, pentru orizontul anului 2030, 17 obiective de dezvoltare durabilă, printre care eradicarea sărăciei extreme, accesul universal la educație și la sănătate, promovarea femeilor, reducerea inegalităților, combaterea încălzirii climatice.

Reclame

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a salutat „un program care reflectă aspirațiile tuturor, de pretutindeni, de a-și duce viața în pace, în securitate și demnitate, pe o planetă sănătoasă”, cerând, pentru un prim pas, „tuturor guvernelor să adopte la Paris, în decembrie, un acord solid și universal privind schimbările climatice”.

La rândul său, în discursul de vineri în Adunarea Generală a ONU, Papa Francisc a salutat în avans acest plan, considerându-l „un semn important de speranță”, dar a avertizat că „munca birocratică de redactare a unor liste lungi de bune intenții” și „angajamentele asumate solemn nu sunt suficiente”.

Noul plan urmează Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, care au vizat perioada 2000-2015 și ale căror rezultate sunt mai degrabă contradictorii.

Noul plan, mai ambițios, se va aplica, pe baze voluntare, atât statelor dezvoltate, cât și celor în curs de dezvoltare, și include obiective sensibile politic, precum buna guvernare.

Potrivit experților, costurile sale ar urma să se situeze la cel puțin 3.500-5.000 de dolari pe an, pe parcursul unui deceniu și jumătate.

La Națiunile Unite, summitul dezvoltării, la care sunt așteptați peste 150 de șefi de stat și de guvern, va continua la acest sfârșit de săptămână.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.