Atenție la câinii vagabonzi şi la vulpi! Rabia face prăpăd

Rabie_caine

Foto: desteptarea.ro

Circa 130 de cazuri de îmbolnăvire cu rabie au fost depistate pe teritoriul Republicii  Moldova de la începutul acestui an, cifră care este de aproape 1,7 ori în creștere faţă de perioada similară a anului trecut, a declarat Vitalie Carauş, şeful Direcţiei supraveghere sanitar-veterinară în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Securitatea Alimentelor (ANSA), citat de Moldpres.

„Cele  mai multe cazuri de infectare au fost identificate la bovine, câini, vulpi şi pisici, iar cele mai frecvente cazuri de îmbolnăvire au fost înregistrate în raioanele Anenii Noi şi Străşeni, urmate de Făleşti şi Orhei. Situaţia epizootică pe ţară este relativ stabilă, deşi se înregistrează o tendinţă de creştere a morbidităţii, după ce s-au înmulţit animalele hoinare, iar unii proprietari de animale domestice ignorează avertismentele  specialiştilor şi ţin dobitoacele priponite în apropierea fâşiilor forestiere”, a menţionat Vitalie Carauş.

Funcţionarul a constatat că lucrul de sensibilizare a populaţiei a dat rezultate, astfel, în ultimii ani rabia a afectat în mare parte animalele şi mai puţin oamenii.

„Ultimul caz de deces din cauza rabiei a avut loc în anul 2003 în raionul Drochia, când nu a putut fi salvată o fetiţă. În prezent, avem o bună conlucrare cu Centrul de Sănătate Publică, cu asociaţiile de vânători, Agenţia „Moldsilva”, alte organizaţii de stat şi neguvernamentale. Împreună desfășurăm mai multe campanii și, ca rezultat, în ultimii 12 ani nu avem niciun deces provocat de virusul rabiei”, a subliniat Carauş.

Dat fiind faptul că boala turbării se acutizează mai ales toamna şi primăvara, specialistul de la ANSA a avertizat populaţia să fie mai atentă în această perioadă în raport cu animalele, în special cu cele din grupa de risc.

„Câinii vagabonzi şi vulpile sunt o mare primejdie, fiind principalii transmiţători de infecţie. Ultimele date arată că numărul permis de vulpi la o sută de kilometri pătraţi este mai mare de 4-5 ori. Trebuie să se dea dovadă de mai multă precauţie în zonele împădurite, iar primăriile să ia decizii serioase privind lichidarea haitelor de animale hoinare”, a mai spus Vitalie Carauş.

La 28 septembrie a fost marcată Ziua mondială de luptă împotriva rabiei, cu scopul de a înştiinţa populația despre riscul de îmbolnăvire și de a oferi informații asupra modului de prevenire prin care cetățenii și instituțiile pot ajuta la eliminarea principalelor surse de rabie. Anual, se înregistrează aproximativ 55 de mii de decese din cauza acestei boli, 40% din cei mușcați de un animal bolnav sunt copiii sub 15 ani. Câinii reprezintă sursa de virus în 99% din decesele umane.Categorii:Actualitate

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.