SONDAJ. Tutti-frutti în viitorul Parlament, în caz de alegeri anticipate

Foto: politics.md

Foto: politics.md

Potrivit unui nou sondaj al Centrului de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA, dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare anticipate, 54% din respondenţi ar merge la vot sigur. Spre deosebire de alte măsurări, acum este sporit numărul celor indecişi, aproape 30% dintre respondenţi nu ştiu cu cine ar vota. Dacă sunt omişi cei indecişi, rezultatele sondajului arată că în Parlament ar accede 8 formaţiuni: Partidul Politic „Partidul Nostru” şi Partidul Socialiştilor (câte 22,8% voturi), Partidul Popular European din Moldova (9,9%), Partidul Comuniştilor (9,3%), Partidul Liberal (7,3%), Partidul Liberal Democrat (7,3%), formaţiunea creată de Platforma civică „Demnitate şi Adevăr” (7%) şi Partidul Democrat din Moldova (6,8%).

87% din respondenţi au calificat direcţia în care se îndreaptă ţara ca fiind greşită. Este un record acest procentaj, fiind cel mai înalt din toată istoria măsurărilor din ţară. În august 2000, în noiembrie 2011 şi în aprilie 2013 acest indicator a fost de peste 80%, însă nu la fel de înalt ca cel de acum. Peste 90% din respondenţi spun că nu sunt mulţumiţi de situaţia economică a ţării. Oamenii se arată mai îngrijoraţi de fenomenul corupţiei.

Încrederea în instituţiile statului continuă să scadă. Tradiţional biserica rămâne instituţia care se bucură de cea mai mare încredere. Pe locul doi vine administraţia publică locală. Restul instituţiilor sunt preponderent declarate ca lipsite de încredere, iar principalele instituţii ale statului au cel mai scăzut nivel de încredere. În preşedinte au încredere doar 4% din respondenţi, în Parlament – 5%, în Guvern – 6%. Justiţia şi partidele politice la fel nu se bucură de prea multă încredere.

Personalitatea politică cu cea mai mare încredere este Renato Usatîi, liderul PPPN. În el au încredere 8,8% din respondenţi. Pe locul doi se clasează Igor Dodon, preşedintele PSRM, în care au încredere 7,8%, din respondenţi. Urmează personalităţi politice precum Iurie Leancă, preşedintele PPEM, Vladimir Voronin, liderul PCRM, Dorin Chirtoacă, prim-vicepreşedintele PL. Apar şi personalităţi noi, precum Andrei Năstase, unul dintre liderii Platformei DA, şi ex-ministrul Educaţiei, Maia Sandu.

92% dintre respondenţi îşi doresc alegerea directă a preşedintelui ţării. A crescut enorm indicatorul potenţialului protestatar, din luna mai până în septembrie. În mai erau gata să participe la manifestaţii în masă 7,3% din respondenţi, iar în septembrie sunt gata să protesteze deja 38,6%. Peste 80% din respondenţi îşi declară solidaritatea cu mitingul din PMAN. 81% pledează pentru o continuitate paşnică a protestelor.

Cercetarea a fost realizată în perioada 10-18 septembrie, pe un eşantion de 1108 persoane, reprezentativ pentru populaţia adultă, iar marja de eroare a estimărilor nu depăşeşte 2,9%.

IPNCategorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.