NATO denunţă încălcările spaţiului aerian al Turciei de către Rusia

Foto: community.warplanes.com

Foto: community.warplanes.com

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a denunţat luni „încălcări inacceptabile ale spaţiului aerian turc de către avioane de luptă ruseşti”, în urma unor incidente implicând aeronave ruseşti şi turceşti la frontiera dintre Siria şi Turcia, relatează Mediafax cu referire la AFP.

„Îndemn Rusia să respecte deplin spaţiul aerian al NATO şi să evite o escaladare a tensiunilor cu Alianţa Nord-Atlantică”, a subliniat Stoltenberg, citat într-un comunicat, în contextul în care relaţiile dintre Moscova şi blocul militar occidental sunt deja foarte proaste, din cauza crizei din Ucraina.

„Acţiunile Rusiei” în Siria – unde Moscova afirmă că efectuează atacuri aeriene vizând jihadişti, iar potrivit ţărilor occidentale vizând grupuri rebele care luptă împotriva regimului lui Bashar al-Assad – „nu contribuie la securitatea şi stabilitatea regiunii”, a avertizat el.

Secretarul general al NATO i-a convocat de urgenţă pe Cei 28 de Aliaţi, la o reuniune a Consiliului Atlanticului de Nord, luni după-amiaza.

Stoltenberg l-a primit luni la prânz pe ministrul turc de Externe Feridun Sinirlioglu la sediul Alianţei, la Bruxelles, pentru a discuta despre situaţia din Siria, după interceptarea, sâmbătă, a unui avion de vânătoare rusesc în spaţiul aerian al Turciei, obligat să se întoarcă din drum de către avioane de luptă turceşti.

Ei au discutat „despre recente acţiuni militare ale Federaţiei ruse în interiorul şi în jurul Siriei, inclusiv despre încălcări inacceptabile ale spaţiului aerian turcesc de către avioane de luptă ruseşti”, a precizat Stoltenberg.

Două avioane de tip F-16 din cadrul aviaţiei turce au fost „hărţuite” duminică, în cursul unei misiuni de patrulare, de către un avion de tip MiG-29 neidentificat, la nivelul frontierei siriene, a anunţat ulterior armata turcă pe site, fără să precizeze dacă avionul era sirian sau rus.

„Îndemn Rusia să ia măsurile necesare pentru a-şi alinia eforturile la cele ale comunităţii internaţionale, în lupta împotriva SI”, a adăugat el, în contextul în care organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI) deţine controlul asupra a aproape jumătate din teritoriul sirian.

Aviaţia rusă a lansat săptămâna trecută o campanie de atacuri aeriene în Siria. Rusia afirmă că aceste atacuri sunt îndreptate numai împotriva SI, însă Ankara şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova că-şi concentrează atacurile asupra forţelor opoziţiei moderate. Atacurile vizează, de asemenea Frontul al-Nusra, aripa siriană a organizaţiei Al-Qaida.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.