Ambasadorul SUA la Chișinău pune cruce pe cea mai mare parte a miliardului furat?

James D. Pettit. Foto: moldova.usembassy.gov

James D. Pettit. Foto: moldova.usembassy.gov

În timpul unei lecţii publice ţinute în faţa studenţilor Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (ULIM), ambasadorul SUA la Chișinău, James D. Pettit, s-a arătat optimist că o parte din miliardul furat din sistemul bancar moldovenesc ar putea fi, totuși, recuperat, deși spune că nu este impresionat de cât de încet înaintează lucrurile.

„Cred că autorităţile ar trebui să se mişte mai rapid, astfel încât cei vinovaţi să fie identificaţi şi să se înceapă recuperarea banilor. Din punctul meu de vedere, dacă se va reuşi întoarcerea a 50 la sută din banii care au fost furaţi de la cetăţenii moldoveni, va fi o realizare”, a declarat James D. Pettit, citat de Radio Europa Liberă.

Ambasadorul american a mai spus că recuperarea banilor furați presupune o voinţă clară din partea guvernanţilor moldoveni.

„Statele Unite oferă deja asistenţă Republicii Moldova, sunt experţi din cadrul Departamentului de trezorerie care lucrează alături de Banca Naţională. S-a vorbit chiar despre asistenţa FBI pe acest caz. Însă, cu siguranţă, cercetarea trebuie să se realizeze de profesionişti, iar, din câte ştiţi, guvernul a anunţat începerea celei de-a doua faze a investigaţiei Kroll în cazul devalizării băncilor moldoveneşti”, a spus ambasadorul.

În cadrul dialogului cu studenții de la ULIM, James D. Pettit a îndemnat cetăţenii să ceară socoteală guvernanţilor pentru promisiunile pe care le fac şi angajamentele pe care şi le asumă. „Cred însă că oamenii sunt foarte dezamăgiţi de faptul că autorităţile nu au reuşit să combată eficient corupţia, iar recentul scandal bancar e cel mai elocvent exemplu în acest sens. Cum poate să dispară peste un miliard de dolari din sistemul bancar fără ca cineva să observe acest lucru?”, s-a întrebat ambasadorul american.Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.