Instanța a decis! Fostul premier Vlad Filat, în arest pentru 30 de zile

Vlad Filat. Foto: Florin Eşanu / epochtimes-romania.com

Vlad Filat. Foto: Florin Eşanu / epochtimes-romania.com

Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei a decis duminică, 18 octombrie, la solicitarea procurorilor, să-l plaseze pe Vlad Filat în arest pentru 30 de zile. Politicianul nu a fost prezent în instanță, solicitând să fie luată o hotărâre în absența sa. Liberal-democratul a invocat probleme de sănătate, deşi, potrivit procurorilor, medicii nu au confirmat acest lucru.

Ședința de judecată a durat aproape șapte ore. Deliberările au început la ora 13.00 și s-au încheiat la 16.50.

„Au fost foarte multe aspecte, foarte multe probe, care nemijlocit atestau necesitatea aplicării măsurii preventive. Este dreptul instanței să-și rezerve timpul necesar deliberării”, a declarat Adriana Bețișor, procurorul Anticorupție care instrumentează cazul.

„Nu voi spune nimic despre substanţa acestei încheieri sau a actelor de urmărire penală. Urmează ca avocaţii să meargă mai departe. Următoarea instanţă este Curtea de Apel. Dacă şi aici va fi menţinut arestul preventiv, vom merge la CEDO”, a declarat avocatul Igor Popa.

În timp ce judecătorul de instrucție Victor Rațoi decidea soarta fostului premier, zeci de oameni s-au adunat în fața Judecătoriei sectorului Buiucani ca să-l susțină pe Vlad Filat, scandând „Libertate lui Filat”, „Plahotniuc la pușcărie” sau „Jos Gurin” (Corneliu Gurin, procuror general – n.r.).

Filat_judecata

La ședință au venit mai mulți colegi de partid, deputați din fracțiunea PLDM și miniștri din actualul Cabinet. Printre aceştia, Ion Sula, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Chiril Lucinschi, deputat PLDM, Liliana Palihovici, vicepreședintele Parlamentului, deputată PLDM. „E un sistem judecătoresc pe care îl dirijează în totalitate Vlad Plahotniuc. Ne pare rău că nu am reușit să facem reformele. Plahotniuc vrea sa dea un semnal că el conduce acest pământ”, a declarat deputata PLDM Maria Ciobanu.

Pe de altă parte, tot în fața sediului instanței, cu pancarde care îl înfățișau pe Vlad Filat încătușat, un alt grup de protestatari a venit să ceară arestarea lui Filat. Aceștia au scandat „Filat, la închisoare” sau „Miliardul înapoi”.

Ședința de sâmbătă, 17 octombrie, în cadrul căreia trebuia să fie luată decizia despre eliberarea mandatului de arest pe numele lui Vlad Filat a fost amânată.

Ex-premierul Republicii Moldova a fost reținut joi, 15 octombrie, pentru 72 de ore pentru corupere pasivă și trafic de influență. Decizia a fost luată după ce liderul liberal-democraților a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea procurorului general Corneliu Gurin.

Potrivit unei sesizări depuse de Corneliu Gurin în Parlament, politicianul s-ar face vinovat de fraudele de la Banca de Economii a Moldovei şi prejudicierea sistemului financiar-bancar cu sute de milioane de euro. Şeful Procuraturii Generale a declarat că procurorii deţin probe concludente ce ar demonstra vinovăţia liderului PLDM.

Anticoruptie.mdCategorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Lui Vlad Filat nu-i va fi urât la pușcărie | Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.