Fostul președinte al României Ion Iliescu, URMĂRIT PENAL pentru infracţiuni contra umanităţii

Fostul presedinte Ion Iliescu paraseste , miercuri 21 Octombrie 2015, sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce a fost anuntat ca este urmarit penal in dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Univeristatii, urmata de moartea a patru persoane si ranirea altor trei.

Ion Iliescu. Foto: wall-street.ro

Fostul preşedinte Ion Iliescu este urmărit penal în dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Oficiali din Parchetul instenţei supreme au declarat pentru Mediafax că în dosarul mineriadei a început urmărirea penală împotriva fostului preşedinte Ion Iliescu. Acestuia i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990.

Ion Iliescu a fost citat, miercuri dimineaţă, la Parchetul instanţei supreme, unde a stat aproximativ o oră.

El nu a făcut declaraţii nici la intrarea, nici la ieşirea din sediul Parchetului.

Dan Voinea, procurorul care a instrumentat dosarul mineriadei, declara, în luna iunie că Ion Iliescu s-a implicat personal în „actul de represiune” din 14-15 iunie din Piaţa Universităţii.

Generalul Dan Voinea spunea că fostul preşedinte Ion Iliescu „nu are cum să nu fie condamnat” pe probele care există în dosarul mineriadei, acesta fiind „implicat personal în actul de represiune din 14-15 iunie, el a dat ordine în acest sens”.

„Preşedintele Iliescu s-a implicat personal în actul de represiune din 14-15 iunie, el a dat ordine în acest sens. Înainte de aceasta a avut loc o întâlnire de taină undeva la Scroviştea, la care a participat ministrul de interne Chiţac, şeful poliţiei de atunci, generalul Diamandescu, Petre Roman, Ion Iliescu şi au stabilit în concret cum trebuie atacaţi manifestanţii din Piaţa Universităţii. S-a făcut chiar o schemă, ea este la dosar. E scrisă de mână şi acolo erau trecute atribuţii pentru fiecare ministru ce avea de făcut”, a declarat Dan Voinea.

Fostul director al Serviciului Român de Informații Virgil Măgureanu a ajuns şi el, miercuri dimineaţă, la Parchetul instanţei supreme, pentru a fi audiat în dosarul mineriadei din iunie 1990.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arată miercuri, într-un comunicat de presă, că procurorii militari continuă ancheta în dosarul 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990, cunoscut ca dosarul „Mineriadei”.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.