UNIREA, tot mai aproape? Băsescu despre ce se va întâmpla dacă nu se va găsi urgent o soluţie pentru unirea Republicii Moldova cu România

Traian Băsescu. Foto: nasul.tv

Traian Băsescu. Foto: nasul.tv

Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că România nu este în acest moment capabilă să facă faţă unei ameninţări din partea Rusiei, iar Vladimir Putin nu va rata momentul de a veni la frontiera NATO, impunându-și influenţa asupra Republicii Moldova, dacă nu se va găsi urgent o soluţie pentru unirea acesteia cu România.

Băsescu a precizat că în noul context de securitate este esenţială unirea României cu Republica Moldova. Prima soluţie identificată a fost una europeană, a doua ca parlamentele celor două ţări sau prin referendum să se valideze acest lucru. „A treia posibilitate este Putin, vine el şi rezolvă problema în R. Moldova, aşa cum a făcut în Siria. Timpul acţiunii lui Putin nu e foarte îndepărtat. Putin nu e omul să rateze ocazia de a veni la frontiera NATO prin impunerea deciziei politice la Chişinău”, a declarat fostul preşedinte român.

„Dacă Parlamentele celor două ţări votează unirea, ea se va face. Dacă poporul român din stânga şi din dreapta Nistrului va vota într-un referendum unirea celor două ţări, ea se va face. Deci avem două variante politice, iar responsabilitatea iniţierii dialogului pe această temă o are Bucureştiul”, a explicat Traian Băsescu, citat de InfoPrut.ro.

Fostul președinte al României a mai subliniat faptul că Unirea este avantajoasă și pentru statul român, nu numai pentru Republica Moldova. „Este în interesul României, nu numai al Republicii Moldova, unirea celor două ţări… şi din punct de vedere strategic, şi din punct de vedere al capacităţii de a fi un mare producător agricol, şi din punct de vedere al capacităţii de a avea o repartiţie financiară mai mare de la Uniunea Europeană, şi din punct de vedere al capacităţii de vot pe care ar avea-o România în interiorul Uniunii Europene datorită unei populaţii mult mai mari, şi n-aş mai enumera şi alte avantaje pe care le-ar avea România”, a precizat Băsescu.

Sâmbătă, 24 octombrie, Traian Băsescu  a preluat oficial şefia Mişcării Populare,  Eugen Tomac urmând să fie preşedinte executiv al partidului. Fostul şef al statului a candidat cu moţiunea „România mea”, singura depusă la Congresul PMP  în care partidul şi-a  schimbat numele  în „Mişcarea Populară”.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.