Comuna Regina Maria din raionul Soroca, decorată de Casa Regală a României

Ceremonia de înmânare a distincției. Foto: Tatiana Mitrofan / odn.info.md

Ceremonia de înmânare a distincției. Foto: Tatiana Mitrofan / odn.info.md

Crucea Casei Regale a României a fost acordată comunei Regina Maria din raionul Soroca, în cadrul evenimentelor prilejuite de aniversarea Regelui Mihai I al României, care a împlinit duminică, 25 octombrie, 94 de ani.

Potrivit publicației Observatorul de Nord, ceremonia de înmânare a distincției a avut loc joi, 22 octombrie, în România, la Castelul Peleş. Înalta distincție a fost înmânată fostului primar al comunei Regina Maria Oleg Nastas de către Principesa Margareta, în numele Regelui Mihai I al României. Fostul edil de Regina Maria, care a participat la eveniment împreună cu familia sa, a spus că va transmite înalta distincție comunei.

„Pentru exemplul patriotic şi istoric pe care locuitorii acestei comune l-au dat, alegând să se întoarcă la identitatea lor interbelică reluând numele Reginei României Mari. Pentru că în aceste vremuri de tumult social, aleg să păstreze viu exemplul strălucit de dedicaţie şi iubire de ţară al Reginei Maria şi se străduie, în ciuda greutăţilor materiale ca, prin cultură şi educaţie, să ofere un viitor mai bun generaţiilor ce vor urma”, se menţionează în brevetul care însoţeşte distincţia, semnat de Regele Mihai I.

„Această distincţie este o deosebită onoare şi o mare mândrie pentru comuna noastră. Ne bucurăm mult de legătura frumoasă dintre localitate şi familia regală”, a menţionat Oleg Nastas, fost primar de Regina Maria.

Comuna Regina Maria şi Familia Regală a României au început a colabora în timpul mandatului fostului primar al comunei Oleg Nastas, precizează publicația citată. Principele Radu şi Nicolae, nepotul regelui Mihai I, au vizitat comuna Regina Maria în octombrie 2013 și, respectiv, în februarie 2015.

Comuna soroceană a fost botezată în numele Reginei Maria a României, în semn de recunoştinţă pentru ajutorul acordat. Aflând despre greutăţile ţăranilor de prin partea locului, Regina Maria le-a trimis lemn din munţii Carpaţi, pentru construcţia caselor. În perioada sovietică, satul Regina Maria s-a numit Kotovsk. De mai bine de două decenii, localitatea a revenit la toponimul său istoric. Comuna Regina Maria este prima entitate administrativ-teritorială din Republica Moldova care poartă nume regal.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.