Guvernarea vrea să bată palma cu presa, într-o „perioadă decisivă” pentru Republica Moldova

Foto: gov.md

Foto: gov.md

Politicienii din Republica Moldova sunt tentați să controleze politic mass-media din Republica Moldova, atât prin implicarea în politicile editoriale ale instituţiilor de presă pe care le patronează, cât şi prin influenţarea unor decizii ale Guvernului sau ale Parlamentului. Declarația a fost făcută astăzi de către premierul Valeriu Streleț în cadrul primului Forum al mass-media din Republica Moldova.

Potrivit premierului, a fi astăzi jurnalist este „o provocare care implică şi o mare responsabilitate”. Streleț și-a exprimat speranța că Forumul mass-media, desfășurat în premieră în Republica Moldova, va deveni un „moment de cotitură” în relaţia dintre guvernare şi presă

„În această perioadă, marcată de turbulențe în toate domeniile şi de provocări fără precedent, care sunt concentrate într-o perioadă de timp decisivă pentru ţara noastră, avem nevoie de un parteneriat adevărat, trecut prin prisma responsabilităţii reciproce, fără încercări de subordonare, dar şi orientat spre un obiectiv comun, şi anume – stabilizarea situaţiei în Republica Moldova şi crearea unei platforme bune de creştere economică, consolidarea societăţii în jurul unor obiective şi valori”, a declarat Valeriu Streleţ în fața jurnaliștilor invitați la forum.

Şeful Executivului a făcut apel pentru politicieni şi reprezentanţii mass-media la corectitudine, onestitate şi respectarea normelor deontologice în interesul public.

„Vreau să cred că presa din Republica Moldova va reuşi să devină din «parțial liberă» în una autentic liberă, având ca obiectiv punerea în practică a dezideratelor care sunt incluse şi în planul de acțiuni al Guvernului, ce vizează  transparența acționariatului, crearea unui sistem de control asupra concentrării proprietății și de sancționare pentru nerespectarea prevederilor legale, adoptarea unui nou Cod al audiovizualului, respectarea rezoluțiilor și directivelor Uniunii Europene în domeniul mass-media”, a specificat Valeriu Streleţ.

Forumul mass-media, organizat de Consiliul de Presă din Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Electronice și Centrul Tânărului Jurnalist, a întrunit circa 150 de jurnaliști, editori, manageri media, alţi reprezentanţi ai instituţiilor de presă din ţară. La Forum participă şi reprezentanţi ai autorităţilor statului, ai unor ambasade şi reprezentanţe străine, fundaţii şi organizaţii internaţionale. Participanții la eveniment discută despre problemele cu care se confruntă comunitatea jurnalistică din Republica Moldova. Evenimentul se desfăşoară în perioada 27-28 octombrie 2015.

Forumul mass-media (2015)

Foto: gov.mdCategorii:Actualitate

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.