Simpozion internațional dedicat lui Dimitrie Cantemir, la Biblioteca Naţională

Dimitrie Cantemir. Colaj: cuvintecelebre.ro

Dimitrie Cantemir. Colaj: cuvintecelebre.ro

Un simpozion internaţional cu genericul „Omniprezenţa lui Dimitrie Cantemir în contextul patrimoniului cultural european” a avut loc astăzi la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova (BNRM).

„Astăzi suntem aici pentru a descoperi universul lui Dimitrie Cantemir, or misiunea Bibliotecii Naţionale este de a identifica, documenta şi de a pune în valoare patrimoniul naţional”, a subliniat Elena Pintilei, director general BNRM, potrivit Moldpres.

„Dimitrie Cantemir a fost un muzician de vast orizont,  teoretician,  compozitor, pedagog muzical şi interpret la  instrumentele tradiţionale turceşti. El a elaborat două tratate despre muzica turcească – «Cartea ştiinţei muzicii după felul literelor» şi «Introducere în muzica turcească».  De asemenea, Dimitrie Cantemir a elaborat  un sistem notografic bazat pe literele alfabetului arab, care a funcţionat până în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Cu ajutorul acestui sistem de notaţie muzicală a notat şi a inclus în primul tratat câteva sute de  melodii turceşti, precum și creaţii proprii”, a accentuat Victor Ghilaş, directorul Institutului Patrimoniului Cultural al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Despre creaţia lui Dimitrie Cantemir s-au mai pronunţat cercetătorii Victor Cirimpei şi Gheorghe Bobână,  precum şi colaboratoare ale Bibliotecii Naţionale.

Dimitrie Cantemir s-a născut la 26 octombrie 1673 într-o familie nobilă, în localitatea Silişteni din comuna Fălciu, azi Dimitrie Cantemir, din judeţul Vaslui, România. A fost domnitor al Moldovei în două rânduri (martie-aprilie 1693 şi 1710-1711) şi un mare cărturar. Printre ocupaţiile sale s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolg şi compozitor. A fost membru al Academiei de Știinţe din Berlin. S-a stins din viaţă la 21 august 1723.Categorii:Cultură

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.