ANRE: Noile tarife vor fi decise după examinarea publică a rapoartelor de audit extern

Foto: radioiasi.ro

Foto: radioiasi.ro

Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat că, săptămâna viitoare, va începe examinarea publică a rapoartelor de audit extern asupra calculelor noilor tarife la energia electrică şi gazele naturale solicitate pentru aprobare, rapoarte prezentate ANRE de companiile din sectorul electroenergetic şi cel al gazelor naturale.

Consiliului de Administraţie al ANRE a decis, la 3 septembrie 2015, suspendarea, pe un termen de 60 de zile, a hotărârilor sale din 18 iulie 2015 privind aprobarea tarifelor reglementate de distribuţie şi furnizare a energiei electrice şi a gazelor naturale. Autoritatea de reglementare a recomandat companiilor să efectueze un audit extern, cu angajarea unor companii cu renume mondial, pentru a elimina toate suspiciunile asupra corectitudinii calculelor efectuate la stabilirea noilor tarife.

ANRE precizează că va comunica suplimentar data şi ora convocării dezbaterii publice și va publica rapoartele de audit extern parvenite la Agenție.

Autoritatea de reglementare în energetică a decis, în ședința din 18 iulie, majorarea tarifelor la energia electrică cu 30-37 la sută, iar la gazele naturale cu 15,6 la sută. Hotărârea respectivă a fost suspendată pentru 60 de zile la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate, demersul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, dar și urmare a cîtorva mii de cereri parvenite de la populaţie.

Potrivit Moldpres, ANRE anunțase pe 3 septembrie că „după încheierea auditului extern, Consiliul va examina evaluările prezentate, după care, în funcţie de rezultatele acestora, va reveni la hotărârile sale din 18 iulie 2015 privind aprobarea noilor tarife la energia electrică şi gazele naturale”.

Misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI), care s-a aflat în vizită în Republica Moldova în perioada 22 septembrie – 6 octombrie 2015, a recomandat autorităților să întreprindă „pași importanți pentru a spori eficiența energetică”. Tărăgănarea ajustării tarifelor, în opinia experților FMI, generează pierderi pentru sectorul energetic. Tarifele ajustate la energia electrică, gazele naturale și energia termică trebuie să fie în vigoare până la începutul sezonului rece. Este important ca ajustarea tarifelor să fie însoțită de acordarea unei asistențe sociale direcționate, în vederea protejării celor mai vulnerabile pături ale populației, a mai menționat misiunea FMI.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.