Îndemn din UE: Situația politică din R. Moldova este „deosebit de alarmantă”. Puneți „țara mai presus de interesele politice”

Joseph Daul. Foto: caleaeuropeana.ro

Joseph Daul. Foto: caleaeuropeana.ro

Liderul Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a transmis miercuri un mesaj forțelor proeuropene de la Chișinău, prin care le-a îndemnat să pună „țara mai presus de interesele politice”, în contextul în care „situația politică din Republica Moldova este deosebit de alarmantă”.

„Moțiunea de cenzură depusă de Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor și care va fi supusă votului joi, în Parlament, reprezintă mai mult decât un test pentru viitorul Republicii Moldova și parcursul său european, care s-a materializat prin semnarea Acordului de Asociere cu UE. Este o hotărâre decisivă. În calitate de președinte al PPE, fac apel către toate forțele politice proeuropene să dea dovadă de cea mai mare responsabilitate și să abandoneze toate jocurile politice”, a spus Daul, citat de Agerpres, cu referire la Moldpres.

Daul susține că Alianța pentru Integrare Europeană (AIE 3) trebuie păstrată, pentru că este singura șansă de a menține Republica Moldova pe calea dezvoltării, reformelor și modernizării.

De asemenea, liderul PPE a menționat că membrii actualei majorități din Parlament care intenționează să se alăture socialiștilor și comuniștilor vor purta răspunderea pentru eșecul AIE, iar căderea Guvernului va diminua considerabil perspectivele de integrare europeană și va duce republica într-un haos economic și social fără precedent.

„Un vot de încredere pentru Guvernul Streleț va demonstra angajamentul Republicii Moldova de a se menține pe calea europeană. Acest lucru este și trebuie să rămână obiectivul principal al țării, indiferent de actualele interese politice ale diferitelor partide”, a conchis Daul.

Declarațiile lui Joseph Daul intervin în condițiile în care actuala alianță de guvernare, formată din PLDM-PD-PL, pare să se destrame după „decapitarea” PLDM, prin arestarea liderului acestuia Vlad Filat, în timp ce forțele proruse din Parlament se pregătesc să demită Guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleț.

Săptămâna trecută deputații din fracțiunile PSRM și PCRM au depus o moțiune de cenzură împotriva actualului executiv de la Chișinău. În această moțiune de cenzură, Streleț este acuzat, printre altele, de complicitate la actele de corupție prin sprijinul acordat fostului său șef de partid Vlad Filat, arestat pentru acuzații de luare de mită și trafic de influență. Premierul Streleț a respins acuzațiile formulate la adresa sa.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.