Scandalul Caravita îl trage la fund și pe Streleț, fondatorul Bioprotect

Vlad Filat și Valeriu Streleț pe câmpurile Caravita. Foto: today.md

Vlad Filat și Valeriu Streleț inspectând câmpurile Caravita. Foto: today.md

Caravita, firmă despre care administratorul Ion Rusu susține că i-ar aparține lui Filat, și Bioprotect, SRL fondat de Valeriu Streleț, au făcut afaceri comune pe parcursul mai multor ani. Ani, în care PLDM s-a aflat la guvernare, iar din rezervele statului au dispărut sute de milioane de Euro (operațiune poreclită de presă – Miliardul, sau Jaful Secolului). O bună parte din acești bani au părăsit conturile statului prin intermediul Caravita.

În contextul ultimelor informații și acuzații apărute în presă, potrivit cărora nici lui Valeriu Streleț nu îi sunt străine afacerile dubioase ale Caravita, premierul PLDM-ist a negat că ar fi implicat în schemele pentru care sunt judecați Ion Rusu, nașul lui Vlad Filat (care și-a recunoscut vina), și Vlad Filat, despre care Rusu susține că ar fi adevăratul beneficiar al acestor scheme.

Dezmințirea acestor acuzații vine la scurt timp după ce Igor Dodon, liderul PSRM, a declarat că pe lângă Filat, beneficiarul de bază al afacerii Caravita, Streleț ar avea și el cotă-parte în această afacere în proporție de 25 la sută. Poate anume din această cauză a admis ca datoria Caravita către BioProtect (firmă, al cărei fondator și proprietar este Valeriu Streleț) să ajungă numai în 2015 la 9 milioane de lei.

Este adevărat că 9 milioane de lei este o sumă infimă pe lângă restul tranzacțiilor afacerii familiei Filat, dar, totodată, este una importantă pentru orice agent economic din Republica Moldova. Cu alte cuvinte, dacă oricare alte două SRL-uri cu beneficiari diferiți ar fi înregistrat asemenea datorii una față de alta, atunci discuțiile erau purtate, cel mai probabil, în instanță și nu cu plecăciuni și exclamații „Jos pălăria!” pe moșii, după cum se vede din video-ul de mai jos.

Ca să înțelegem mai bine cum stau de fapt lucrurile, trebuie să știm că firma Caravita CO a fost fondată în 2011 și avea un capital statutar de doar 5400 de lei.

Foto: today.md

Foto: today.md

EXTRAS

În afară de o înțelegere dintre Filat și Streleț, ce altceva ar putea influiența decizia, în urma căreia unei firme fără istorie și bani să i se acorde pe datorie servicii și bunuri în valoare de milioane de lei de către BioProtect-ul lui Streleț? Credeți că s-a mers doar pe încredere oarbă sau, totuși, Streleț a primit niște garanții – cum ar fi, de exemplu, pachetul de 25 la sută din afacere, despre care anunța Dodon.

Și dacă este așa, atunci ce face CNA-ul? Or, asta înseamnă că Streleț ar trebui, cel puțin, să fie adus în fața procurorilor și să explice de unde vine creditul de încredere nebun, acordat unei companii cu care nu are nimic în comun. Asta, în cel mai fericit caz pentru Streleț. Iar în cel mai trist, să explice care a fost rolul lui personal și ce beneficii a avut de câștigat din urma afacerii BEM.

Rămâne la discreția CNA, Procuraturii Anticorupție și a altor organe de forță să decidă ce ar trebui să ne explice tuturor Valeriu Streleț.

Gabriel Călin, today.mdCategorii:Actualitate

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.