Expoziție la Chișinău: 25 de ani de la căderea comunismului în România

Foto: moldpres.md

Foto: moldpres.md

O expoziție cu genericul „25 de ani de la căderea comunismului în România” a fost inaugurată miercuri, 28 octombrie, de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău (ICR). Expoziţia va fi deschisă până luni, 16 noiembrie.

Potrivit directorului ICR, Valeriu Matei, citat de Moldpres, expoziţia este alcătuită din 18 bannere şi aduce în atenţia publicului o serie de fotografii, mărturii şi documente de arhivă, menite să reconstituie atmosfera unui eveniment de răscruce din istoria contemporană a poporului român, Revoluţia din Decembrie 1989, care a dus la căderea comunistului şi instaurarea unui regim democratic în România.

Valeriu Matei a menţionat că, pe parcursul mai multor decenii, comunismul a făcut victime în lume zeci de milioane de oameni.

„Cel mai mult a avut de suferit intelectualitatea, care de obicei era în opoziţie faţă de regim. Sistemul comunist s-a prăbuşit şi în România, ca orice regim dictatorial. Trebuie să învăţăm aceste lecţii de istorie, ca să nu se mai repete niciodată”, a constatat directorul ICR.

Nichita Danilov, director adjunct ICR, a menţionat că a trăit Revoluţia din 1989 pe viu. „M-a prins în Iași. Soția mea era la București. În momentul în care au început revoltele de stradă la București, vorbeam aproape toată noaptea la telefon și ascultam inclusiv împușcăturile care se auzeau din stradă”, a afirmat Nichita Danilov.

Rectorul Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare”, colonelul Simion Carp, le-a mulţumit oaspeţilor pentru prelegerile prezentate şi i-a îndemnat pe studenţi să nu uite aceste lecţii de istorie.Categorii:Actualitate, Cultură

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.