Discuții constructive după primele negocieri pentru formarea unei noi alianțe proeuropene

Foto: romaniacurata.ro

Foto: romaniacurata.ro

Discuţiile din cadrul primei şedinţe pentru constituirea unei noi alianţe proeuropene, care a avut loc astăzi, 30 octombrie, au fost constructive şi această întrevedere reprezintă un punct de pornire. Aceasta au declarat reprezentanţii Partidului Democrat, Partidul Liberal, dar şi deputatul neafiliat Iurie Leancă. PLDM nu a participat la negocieri.

Iurie Leancă a declarat că nu vede soluţii viabile fără participarea PLDM la formarea unei majorităţi parlamentare proeuropene. Leancă a mai spus că speră că liberal-democraţii „vor analiza la rece situaţia în care ne aflăm şi vor accepta să mergem înainte”.

Liderul PDM, Marian Lupu, a menţionat că această discuţie este absolut necesară şi la această etapă este una constructivă. Potrivit lui, la şedinţă s-a discutat despre cum ar trebui să funcţioneze viitorul guvern, despre restabilirea relaţiilor cu partenerii de dezvoltare, dar şi despre redresarea situaţiei economice. La fel, s-a discutat despre posibilitatea de a crea un minister responsabil de integrarea europeană, dar şi desemnarea unui vicepremier responsabil de acest segment. Referitor la lipsa liberal-democraţilor de la masa de discuţii, Marian Lupu a menţionat că le respectă decizia şi că va reitera invitaţia la negocieri pentru toţi participanţii, inclusiv către PLDM.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că, în mare parte, cei care au participat la şedinţă sunt pe poziţiile vechi, şi anume susţin parcursul european şi îşi doresc formarea cât mai curând a unei majorităţi, dar şi învestirea unui guvern. Liberalul a menţionat că speră că după ziua de duminică, când PLDM se va întruni în şedinţă, liberal-democraţii să vină la masa de negocieri şi să fie format cât mai curând cabinetul de miniştri.

Cele trei partide din coaliţia de guvernare – PLDM, PDM şi PL – nu mai formează o majoritate parlamentară după ce deputatul liberal-democrat Vlad Filat a fost arestat. Guvernul în frunte cu liberal-democratul Valeriu Streleţ a fost demis de Parlament ca urmare a unei moţiuni de cenzură înaintată de PSRM şi PCRM, şi susţinută şi de PDM.

IPNCategorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Democrații au anunțat o nouă rundă de negocieri pentru formarea unei coaliții proeuropene | Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.