Două străzi din Chișinău vor fi redenumite în Constantin Tănase și Eugen Doga

Eugen Doga și Constantin Tănase. Colaj: argumentul.info

Eugen Doga și Constantin Tănase. Colaj: argumentul.info

Două străzi din capitală vor fi redenumite. Este vorba de strada pietonală Alexandru Diordiţă, care va purta numele compozitorului Eugen Doga, şi strada Cosmonaţilor, care va purta numele regretatului jurnalist Constantin Tănase.

Un proiect de decizie în acest sens a fost votat aseară, în Consiliul Municipal Chișinău, de către 26 de consilieri municipali ai fracțiunilor PL, PPEM, PDM şi PLDM, nu şi de restul aleşilor locali.

Direcția generală locativ-comunală și amenajare, împreună cu Direcția cultură, vor instala plăcuțele cu denumirea străzilor în termen de 30 de zile. Totodată, pe peretele unui imobil de la începutul străzilor va fi edificată o placă ce va conține informații succinte despre istoria denumirii străzilor.

Eugen Doga este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai renumiţi compozitori de film din spaţiul postsovietic. A scris muzică la peste 200 de filme: „Nunta la palat”, „Singur în faţa dragostei”, „Zece ierni pe o vară”, „Lăutarii”, „Şatra”, „Gingaşa şi tandra mea fiară”, „Patul lui Procust” etc.

Fondatorul ziarului „Timpul”, regretatul ziarist şi scriitor Constantin Tănase, a încetat din viaţă acum un an, la vârsta de 65 de ani. Pe parcursul vieţii, a editat volumele de publicistică „Ochiul lui Esop”, „Patria vuindă”, „Hoţii de mituri”, „Blestemul de a fi” şi „Groapa cu lei”. Constantin Tănase a fost decorat cu medaliile „Meritul Civic” şi „Mihai Eminescu”. Este cavaler al „Ordinului Republicii”. În 2004 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor, iar în 2014 – cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer. El este laureat al Premiului Naţional în domeniul jurnalismului.

Foto: realitatea.md

Foto: realitatea.md

Foto: realitatea.md

Foto: realitatea.mdCategorii:Actualitate, Cultură

Etichete:, , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. „Viteazul” primar Dorin Chirtoacă, criticat de un fost vicepremier | Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.