Lupu bate trivoga, Candu stabilește termeni

Andrian Candu și Marian Lupu. Foto: tribuna.md

Andrian Candu și Marian Lupu. Foto: tribuna.md

În cel mult trei săptămâni urmează să fie formată alianţa de guvernare pro-europeană, să fie învestit guvernul, iar la finele lunii noiembrie la Chişinău să sosească misiunea FMI pentru semnarea acordului de finanţare cu Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

„Nu e cazul să ne pierdem în discuţii interminabile. Suntem în prag de iarnă. Există multe probleme. Trebuie de negociat un nou acord cu Federaţia Rusă privind procurarea gazelor naturale. Nu este exclus că vor fi majorate tarifele la energia electrică şi gazele naturale, există pături vulnerabile, care au nevoie de susţinere. Este un termen real. Toţi avem viziuni pro-europene. Avem un program de guvernare pe care îl considerăm bun. Pentru ca misiunea FMI să vină la sfârșitul lunii noiembrie, înseamnă că în data de 15-20 noiembrie trebuie să avem un prim-ministru și un guvern care vor face scrisoarea de invitație ca cei de la Washington să revină în timpul cel mai apropiat”, a declarat Andrian Candu, citat de IPN.

În același timp, Candu nu exclude faptul că formarea unei noi alianţe parlamentare proeuropene ar putea să eşueze.

Pe de altă parte, liderul PDM, Marian Lupu, avertizează că, în contextul actual, există două mari pericole pentru Republica Moldova: imposibilitatea formării unei alianţe de guvernare proeuropene şi alegerea preşedintelui.

„Primul şi cel mai important este incapacitatea de a realiza exerciţiul de formare a majorităţii parlamentare şi învestire a Guvernului. Nici nu examinez o asemenea cale, o văd imposibilă, pentru că am zis că nu facem alianţe de stânga şi nu întoarcem cursul european al ţării. Cel de-al doilea pericol care ne paşte este alegerea preşedintelui ţării. Odată depăşită criza politică acum, ne mai aşteaptă o altă încercare peste patru luni de zile. Haideţi să nu ne jucăm. În patru luni de zile câte ne-au mai rămas, nu este posibilă modificarea Constituţiei, nici în Parlament, nici pe cale de referendum. Înseamnă că în luna martie ne vom alege preşedintele cu 61 de voturi, aşa cum prevede legea”, a declarat liderul PDM în cadrul emisiunii „Fabrika” de la Publika TV.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.