Platforma – DA, Marian Lupu – BA

Foto: independent.md

Foto: independent.md

Platforma Civică „Demnitate și Adevăr” a anunțat că va alege duminică, 1 noiembrie, comisia care va aduna semnături pentru o petiție prin care se va cere un referendum pentru schimbarea modului de alegere a președintelui țării.

Potrivit liderilor Platformei DA, majoritatea moldovenilor vor ca președintele țării să fie ales de popor, nu de Parlament.

Pe de altă parte, liderul PDM, Marian Lupu, a declarat că, în perioada care a rămas până la expirarea mandatului actualului președinte, nu mai poate fi modificată Constituția: nici prin vot în Parlament, nici prin referendum. Președintele țării va trebui să fie ales cu votul a 61 de deputați, iar următoarele alegeri prezidențiale ar trebui să aibă loc în martie 2016.

După ce fosta guvernare comunistă a amendat Constituția Republicii Moldova, s-a trecut de la alegerea directă la alegerea președintelui în Parlament. Această modificare a provocat alegerile anticipate din 2009 și 2010, precum și referendumul eșuat din septembrie 2010, când participarea la vot a fost prea mică.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, ,

1 răspuns

  1. Fals: „Constituția Republicii Moldova a fost amendată în anul 2000 de majoritatea comunistă”. In 2000 PCRM avea in Parlament 40 de deputati.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.