Statul Islamic susține că a doborât avionul rus. Moscova nu crede

Foto: jetphotos.net

Foto: jetphotos.net

Ramura egipteană a grupării jihadiste Statul Islamic a scris sâmbătă pe Twitter că este responsabilă de prăbușirea avionului Airbus A321-200 al companiei ruse Metrojet în peninsula egipteană Sinai. Pe de altă parte, Rusia nu crede că avionul prăbușit în Egipt a fost ținta unui atac terorist, notează Agerpres, cu referire la agențiile intarnaționale de presă.

„Soldații califatului au reușit să doboare în provincia Sinai un avion rus, care transporta peste 220 de cruciați și toți au fost uciși”, se arată într-o postare pe conturile de Twitter ale jihadiștilor, care menționează de asemenea că au acționat astfel pentru a răspunde intervenției militare ruse împotriva combatanților grupării Statul Islamic în Siria.

Avionul implicat în accident efectua o cursă charter turistică între stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh și orașul rus Sankt Petersburg. A decolat la ora locală 05:51, iar contactul radar a fost pierdut 23 de minute mai târziu, când avionul se afla la o altitudine de aproape 9.400 de metri. La bord se aflau 217 pasageri (214 ruși și 3 ucraineni) și 7 membri ai echipajului, toți ruși. Conform primelor date, după pierderea contactului radar avionul a intrat într-un picaj abrupt. Anterior, comandantul a transmis turnului de control că are probleme cu echipamentele de comunicație.

Autoritățile egiptene au găsit epava avionului la câteva ore după prăbușire, fiind găsite și cele două cutii negre. Nu există supraviețuitori.

Înaintea apariției postării jihadiștilor pe Twitter, autoritățile egiptene și ruse au anunțat că au în vedere mai degrabă ipoteza unei defecțiuni tehnice decât cea a unui atac terorist comis prin lansarea unei rachete.

„În unele medii de informare au apărut informații potrivit cărora avionul de pasageri rus (…) a fost lovit de o rachetă lansată de teroriști. Această informație nu poate fi considerată veridică”, semnalează un comunicat emis de Ministerul rus al Transporturilor, care mai precizează că nici autoritățile egiptene nu dispun în acest moment de indicii pentru a lua serios în calcul o asemenea teorie.

Autoritatea aeronautică rusă a anunțat că a început să investigheze dacă operatorul aerian respecta normele de siguranță, mai ales că, în urma unui control efectuat anul trecut în luna martie, la compania Metrojet s-au descoperit nereguli, care ulterior au fost remediate.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.