ATENȚIE! Carburanți de proastă calitate la benzinăriile din R. Moldova

Foto: cnbc.com

Foto: cnbc.com

Situația de pe piața autohtonă a produselor petroliere necalitative a fost discutată azi în cadrul unei ședințe a consiliului administrativ al Asociaţiei Patronale în domeniul Conformităţii Produselor din Republica Moldova (APCP). Ședința a avut loc în contextul sesizărilor din partea mai multor șoferi nemulțumiți de calitatea carburanților comercializați de benzinării.

Potrivit Nataliei Lazari, șefa unui laborator chimic, din numărul total de probe de combustibil prezentate pe parcursul anului curent de către consumatori la laborator pentru a fi testată calitatea, în 40% din cazuri s-au constatat neconformități. O situație similară se atestă și la uleiurile pentru motor, acestea fiind ori falsificate, ori de o calitate inferioară, potrivit unui comunicat al APCP.

„Cele mai frecvente neconformități reprezintă diverse adaosuri depistate în motorină și benzină. Din cauza lor, calitatea carburantului se reduce, ceea ce influențează negativ asupra bunei funcționări a motorului, dar și a consumului de combustibil. Dintre probele de uleiuri, s-a constatat că fiecare a patra mostră este ulei necalitativ sau contrafăcut, cu o viscozitate sau compoziție chimică necorespunzătoare. Un asemenea ulei nu poate proteja piesele motorului, care se uzează repede, provocând defecțiuni tehnice, dar și cheltuieli pentru repararea automobilului”, a spus sursa Natalia Lazari.

Potrivit lui Victor Catan, președintele APCP, majoritatea stațiilor de alimentare cu combustibil nu dispun de certificate de evaluare a conformităţii carburanților aflați în rezervoare. „Chiar dacă în țară sunt importate produse petroliere conforme, nimeni nu garantează că la benzinării se vinde motorină și benzină calitative”, a precizat Catan.

Referindu-se la uleiurile pentru motor neconforme, președintele APCP a remarcat că prezența pe piață a produselor falsificate, necalitative demonstrează ineficiența supravegherii pieței. În aceste circumstanțe, consumatorii trebuie să procure uleiuri în locuri autorizate, de la operatori care dețin certificate de conformitate.

APCP consideră că poziția civică activă din partea fiecărui conducător auto îi va determina, în cele din urmă, pe agenții economici care activează pe piața produselor petroliere să își certifice marfa.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. ANRE îi bucură pe șoferi, APCP îi pune pe gânduri | Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.