PLDM – îngropat de Filat; PL – serios şifonat; PDM – cu regret, unicul partid cu pondere; Platforma DA – n-are șanse; Ilan Shor – hoț; Renato Usatîi – interlop; proiectul Leancă – o şansă

Valeriu Dulgheru. Foto: utm.md

Prof. univ. dr. hab. Valeriu Dulgheru. Foto: utm.md

Am ajuns într-o situaţie critică. Se pare că barometrul politic a atins la presiunea maximă. Butoiul de pulbere este gata să explodeze. Nemulţumirea maselor a ajuns la apogeu. Guvernarea actuală a atins cel mai scăzut rating de la ’90 încoace, asupra ei planând ca sabia lui Damocle fenomenul miliardului furat, cu toate că acest buboi se cocea de mult timp dar acum a răbufnit, scrie prof. univ. dr. hab. Valeriu Dulgheru de la Universitatea Tehnică a Moldovei în hebdomadarul „Literatura și Arta”.

Începutul furturilor porneşte după anii ’90, de la guvernele Sangheli, Ciubuc, cei doi Ţopa ş.a. Conform procurorului general C. Gurin, din 2004 (pe timpul guvernării comuniste) au început delapidările de proporţii. Guvernarea comunistă a folosit BEM-ul lui Gacikevici (preşedinte BEM) după bunul ei plac (creditarea campaniilor electorale, creditarea unor persoane docile cum a fost cazul Zinaida Greceanîi, soţul căreia a luat un credit „nerambursabil” de 150 mln de lei pentru privatizarea Fabricii de Vin Cojuşna, fecioraşul O. Voronin cu partenerul său de „bussines” V. Plahotniuc, dar şi Reidman, Dodon ş.a. După a. 2009 procesul a continuat cu unii actori vechi, dar şi alţii noi, mai flămânzi. Acum însă buboiul a răbufnit. Nimeni nu contestă faptul că actuala guvernare este responsabilă de cele întâmplate. Fiind la guvernare, ei trebuiau să stopeze furturile şi să-i tragă la răspundere pe hoţi. Culmea, unii dintre aceşti „proeuropeni” şi-au băgat mâna până peste coate în haznaua statului, compromiţând iremediabil ideea de integrare europeană. Din păcate, omul de rând pune semnul egalităţii între „furtul secolului” şi integrarea europeană. Anume acesta este cel mai mare păcat al actualei guvernări.

Problema liderilor partidelor continuă să fie o problemă serioasă în Basarabia. PPCD, după o activitate majoră de trezire a maselor, a fost îngropat de liderul său Iu. Roşca. PFD, cea mai mare speranţă a intelectualităţii, a fost şi el îngropat de liderul lui. Din păcate, şi cu PLDM s-a întâmplat acelaşi lucru. Implicarea PLDM în „furtul secolului”, punerea sub arest a lui V. Filat au dat o lovitură de moarte partidului. Fiind, după îndelungul îngheţ comunist de opt ani, un partid promiţător, cel mai puternic partid de centru-dreapta de orientare europeană, în ce s-a transformat acesta acum? Iar vina o poartă numai liderul partidului. În loc să devină un erou naţional, care a integrat acest colţ de ţară în marea familie europeană, el a ajuns unde a ajuns. Întrunind la începuturi o echipă tânără, profesionistă, puternică şi pragmatică (chiar dacă uneori nu era suficient de patriotică), rând pe rând din ea au plecat cei mai buni: V. Nagacevschi, un foarte bun jurist (din păcate, ulterior intrat în slujba lui Plahotniuc!); A. Tănase, prim-vicepreşedinte al partidului, un foarte bun specialist, ales ulterior preşedinte al Curţii Constituţionale, a plecat şi el; A. Godea, vicepreşedinte, a plecat, constituind un partid; şi mai recent I. Leancă, prim-vicepreşedinte, un foarte bun diplomat şi prim-ministru; M. Sandu, cel mai bun ministru al Educaţiei; A. Carpov ş.a. Fără ei partidul a slăbit considerabil. Acum şi liderul lui se află sub anchetă. Adus la această stare, mai poate oare să se ridice acest partid la înălţimea de odinioară? Puţin probabil.

Şi imaginea PL-ului este serios şifonată de acest megafurt, cu toate că nu cred să fie implicat vreunul dintre liberali, făcând parte din coaliţia de guvernare alături de cele două partide cu probleme (PD şi PLDM) şi ţinându-l pe D. Drăguţanu prea mult în funcţia de guvernator al BNM, atunci când pentru toată lumea era clar că acest megafurt nu putea să aibă loc fără ştirea guvernatorului, o bună parte a populaţiei îl pune alături de cele două. Acest lucru l-au demonstrat şi ultimele sondaje. În eventualele alegeri anticipate, PL în cel mai bun caz ar putea doar repeta succesul din alegerile trecute, şi asta doar după o anumită reformare a partidului prin aducerea lui D. Chirtoacă.

În situaţia în care se află PLDM, acesta nu are nicio şansă de a mai rămâne stâlpul unei eventuale alianţe proeuropene. Acest lucru îl înţelege foarte bine Kremlinul şi emisarii săi de la Chişinău, Dodon şi Usatîi, care cer insistent organizarea alegerilor anticipate. De luat aminte este şi faptul că cei doi se află în topul ultimelor sondaje de opinie. Este sub orice limită a normalului (dar astfel de abateri de la normal nu ar trebui să ne mai mire atunci când un hoţ, unul dintre principalii suspecţi în furtul miliardului, I. Shor, câştigă detaşat primăria Orheiului, un altul – şi mai detaşat – primăria municipiului Bălţi) ca un nimeni, un vântură-lume, un individ legat cu lumea interlopă, care acum se comportă în Chişinău ca un „bratan” dintre cei certaţi cu legea, un trimis al „ţarului roşu” să fie lider în sondaje!!! Într-atât de dezamăgit este electoratul de prestaţia aşa-numiţilor democraţi proeuropeni, încât poate face o mare greşeală în viitoarele alegeri (cum a mai făcut-o în 2001, aducândui pe comunişti la putere pentru opt ani!).

Ce ar trebui să întreprindă adevărata elită politică din acest colţ de ţară uitat de Dumnezeu? În primul rând, ar trebui să se pătrundă de gravitatea momentului şi să găsească o soluţie. Pentru toată lumea a devenit clar că o viitoare coaliţie proeuropeană nu mai poate fi constituită doar din cele trei partide aflate la putere (evident după purificarea lor), iar PLDM, chiar dacă va intra în Parlament în viitoarele alegeri, nu va mai putea fi stâlpul unei viitoare coaliţii. Unicul partid cu pondere într-o viitoare coaliţie rămâne, cu regret, doar PD. În situaţia actuală, doar tragerea la răspundere pentru furtul miliardului a oligarhului V. Plahotniuc ar aduce un oarecare echilibru pe segmentul de centru. Referitor la PLDM, resuscitarea cadavrului ar fi contraproductivă, ar fi o pierdere de timp, acum când există pericolul real de venire la putere a acoliţilor Moscovei. Deci este strict necesară constituirea unei noi forţe de centru-dreapta. Cine ar putea constitui o astfel de forţă? Cu toată stima faţă de ceea ce a făcut până acum Platforma DA, un partid creat în baza acestei formaţiuni nu are şanse la mari succese, fiindcă nu are lideri incontestabili (majoritatea sunt veniţi din fostul PPCD, asupra altora atârnă sabia lui Damocle a celor doi Ţopa).

Să încercăm să judecăm la rece. Să nu uităm că Iu. Leancă a fost prim-ministrul într-un guvern format strict după algoritmul de partid (numai cât făceau ieşirile ministrului Economiei V. Lazăr, care se supunea doar şefului său de partid, mai bune zis, lui Plahotniuc!), iar în spatele lui se afla şeful de partid V. Filat, care putea în orice moment să-l retragă din funcţie. El era cu mâinile legate, în orice moment fiind posibilă o moţiune de cenzură. În aceste condiţii el a trebuit să fie foarte abil (ia ajutat probabil calificarea sa de diplomat), abilitatea lui nefiind întotdeauna înţeleasă. Graţie acestei abilităţi, dl I. Leancă a reuşit totuşi să rezolve multe: cele trei acorduri extrem de importante pentru noi (acordul de asociere, de liber schimb şi privind regimul liberalizat de vize) a reuşit să facă foarte mulţi prieteni pentru Basarabia (Republica Moldova era o poveste de succes a parteneriatului estic, peste 30 de oficiali europeni, inclusiv de prim rang, ne-au vizitat în perioada guvernului Leancă, pe când în a.c. – doar 2–3, şi aceia mai mult cu scopuri de control).

Un alt atu al lui Iurie Leancă a fost declararea luptei cu corupţia la cel mai înalt nivel, presimţind în caz contrar un final trist al guvernării democrate. „Electoratul ne-a dat încă o şansă. Dacă nu vom porni lupta cu corupţia la cel mai înalt nivel, electoratul se va întoarce de la noi”, declarase I. Leancă îndată după alegerile din 30.11.2014. În acest scop el a invitat compania americană Kroll pentru a investiga în prima etapă cazul furtului miliardului, şi am aflat şi noi câte ceva despre acest megafurt, chiar dacă unii „deştepţi” spun că nu a adus nimic nou investigaţia Kroll (poate pentru ei nu, însă pentru noi – da. L-am auzit pe unul din liderii Platformei DA, A. Năstase, care declarase acelaşi lucru. Desigur, cei de la compania Kroll, săpând adânc (sperăm!), s-ar putea să dea, pe lângă numele lui Plahotniuc, Filat, de numele celor doi Ţopa, ale lui Voronin, Dodon, Greceanîi ş.a.).

Deci, proiectul Iurie Leancă este o şansă pentru noi în situaşia creată. Însă succesul acestui proiect va depinde cât de cooperanţi vor fi cei care pot contribui la aceasta. În primul rând, am în vedere pe dna M. Sandu, cu care a conlucrat în trecut, pe I. Sturza, care cred că e momentul să nu mai rămână în expectativă (poate comodă pentru el, însă absolut neproductivă pentru această aşchie de popor), dar şi PLR, pe M. Godea ş.a. Numai astfel ar putea fi evitată venirea la putere a lui Dodon şi Usatîi, ar putea fi creată o contrabalanţă lui Plahotniuc, care, chiar dacă nu mai este în PD, îl va conduce din umbră (cum a făcut până acum!) atâta timp cât se va afla în libertate. În caz contrar, riscăm să ajungem în abisul estic, din care nu ne vom mai putea desprinde încă 50 de ani. Luminează-i, Doamne, pe cei care sunt în stare să schimbe ceva în acest colţ de ţară atât de prost guvernat, să reabiliteze ideea integrării europene atât de compromisă de guvernarea actuală.

Prof. univ. dr. hab. Valeriu Dulgheru

Literatura și Arta, nr. 44 (3661), 29.10.2015, pag. 3Categorii:Opinii

Etichete:, , , , , ,

2 răspunsuri

  1. Cei din PLDM si-au facut-o singuri. Au ales sa fie avocatii lui Filat si au neglijat interesul de stat. Ce se mai poate de vorbit aici! Daca in PLDM au mai ramas deputati cu mintea treaza, atunci ei vor pune umarul la formarea si investirea unui nou guvern.

    Apreciază

  2. Pe PLDM nu doar porno starul lor ia ingropat, ei ar avea inca o sansa daca ar merge la negocierile pentru formarea unui nou guvern, ei au ales insa alta cale victimizare pentru cel care a furat miliardul. Ori cetatenii i-au votat pentru a lucra in parlament guvern, da nu pentru a face avocatura pentru starurile porno din partid

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.