Un aprig critic al lui Putin va fi economist şef al BERD

Serghei Gueriev. Foto: reuters.com

Serghei Gueriev. Foto: reuters.com

Noul economist şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va fi, din 2016, Serghei Gueriev, în vârstă de 44 de ani, fost consilier guvernamental rus şi unul dintre cei mai duri critici ai preşedintelui Vladimir Putin.

Potrivit surselor Bloomberg, citate de Mediafax, Guriev va deveni primul cetăţean rus care va deține această funcţie. În prezent, acesta trăiește într-un exil autoimpus la Paris, având legături cu fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski şi liderul protestatar Alexei Navalni. În Rusia, Guriev a deţinut funcţia de rector al Noii Şcoli de Economie din Moscova.

Fost consilier al Guvernului condus de premierul Dmitri Medvedev, Guriev a plecat din Rusia în 2013, pentru a evita posibile persecuţii într-un caz penal legat de finanţarea institutului său economic din Moscova de către Hodorkovski, potrivit sursei citate.

Guriev urmează să se alăture BERD vara viitoare, după ce îşi va respecta actualele angajamente academice.

„Sunt foarte mulţumit că un economist ca Serghei Guriev se va alătura BERD. Va aduce o experienţă şi expertiză uriaşă, în calitate de economist şef şi în board-ul BERD. Cunoaşte în profunzime ţările în care operăm şi, ca economist şef, va juca un rol major în îndeplinirea misiunii noastre”, a declarat preşedintele BERD, Suma Chakrabarti.

Guriev a declarat la rândul său că invitaţia de a fi economist şef al BERD este o onoare, banca jucând un rol important în susţinerea dezvoltării ţărilor în care este prezentă.

BERD a fost înfiinţată de guvernele occidentale în 1991, pentru a ajuta fostele state comuniste în tranziţia către capitalism. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi ţări precum Turcia.

Instituţia financiară a oprit anul trecut investiţiile în noi proiecte din Rusia, din cauza sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Moscovei în urma conflictului din Ucraina.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.