DECLARAȚIE. Soluția salvatoare pentru R. Moldova este Reunificarea cu România

Foto: ipn.md

Foto: ipn.md

Uniunea Scriitorilor din Moldova (USM) consideră că „singura soluție salvatoare” și „unica modalitate de a evita un colaps economic și social” este reunificarea R. Moldova cu România. Într-un comunicat, USM condamnă cu fermitate „ultimele evoluții (de fapt, involuţii) de pe scena social-politică a Republicii Moldova”.

În declarația USM se menționează că revendicările populare privind tragerea la răspundere a beneficiarilor jafului secolului și restituirea Miliardului furat din buzunarul cetățenilor, în ultimă instanță, sunt, pur şi simplu, ignorate de oficialităţi. Aservită oligarhilor mafiotizaţi ce se ascund după imunitatea parlamentară, justiţia e ca şi inexistentă.

Membrii USM susțin că este fără rost să mai aşteptăm de la clasa politică de la Chișinău anumite viziuni clare și salvatoare privind destinul nostru istoric. „Suntem, în schimb,  forţaţi să tot urmărim spectacole stupide de răfuială meschină interpartinică, de exerciții demagogice, de mimare a luptei cu corupția, de manifestări organizate de agenți sub acoperire ai FSB-ului etc. Observatorii străini remarcă faptul că Republica Moldova s-a transformat rapid dintr-o «poveste de succes» în «horror history»”.

În opinia, membrilor Uniunii Scriitorilor, căderea în lanţ a aşa-ziselor guverne europene şi jocurile parlamentare de culise au compromis în fapt ideea europeană şi au sporit decepţia populaţiei până la cota critică de circa 80% de neîncredere faţă de clasa politică şi instituţiile statului, conform ultimelor sondaje. Mai mult, după nesfârşitele crize din scurta perioadă de existenţă a Republicii Moldova este evident că proiectul statal Republica Moldova a eşuat, statul devenind captivul oligarhilor şi politicienilor corupţi.

În viziunea USM, primul pas în direcția reunificării Republicii Moldova cu România ar fi „reconstituirea, după exemplul reconstituirii Declaraţiei de Independenţă, arse de comunişti, unui nou Sfat al Ţării, aidoma celui din 1917-1918, pe aceleaşi principii de reprezentativitate politică, socială, etnică şi confesională. (…) Totodată, urmărind modelul sud-coreean, dar şi exemplul german, această structură, civico-politică – Sfatul Ţării-2 – s-ar concentra pe consultări cu partenerii externi, europeni şi americani, dar şi pe iniţierea şi realizarea unor proiecte româno-europene între Moldova, România şi Uniunea Europeană etc.

Membrii USM fac apel către întreaga societate să se implice şi să sprijine această idee.

În declarația USM se mai spune că, în situația în care un sfert de secol de independență a Republicii Moldova a însemnat, de fapt, o mișcare din neunde spre nicăieri, este de datoria intelectualilor, ca oameni ai cetății, să atragă atenția întregii populații a Republicii Moldova asupra singurei căi de izbăvire – integrarea în Europa, prin reunificarea celor două state româneşti, Republica Moldova şi România, într-un singur stat.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, ,

2 răspunsuri

  1. Foarte corect. Şi cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru POPOR.

    Apreciază

Trackback-uri

  1. La Chișinău s-a cerut unirea celor două maluri de Prut | Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.