CATASTROFA iminentă care se profilează în UE odată cu venirea iernii

Spațiul Schengen și chiar Uniunea Europeană, în perico. Foto: evz.ro

Spațiul Schengen și chiar Uniunea Europeană, în pericol. Foto: evz.ro

Uniunea Europeană (UE) a avertizat luni că se profilează o iminentă „catastrofă” umanitară, în contextul în care zeci de mii de persoane traversează Balcanii către nordul Europei în timp ce se apropie iarna, relatează Mediafax, cu referire la AP.

Peste 770.000 de persoane au sosit anul acesta în UE pe mare, punând în dificultate autorităţile frontaliere şi centrele de primire. Multe dintre ele au străbătut pe jos Balcanii, în căutarea unui refugiu sau unui loc de muncă în ţări ca Germania sau Suedia.

Cele 28 de state membre UE s-au angajat să furnizeze experţi şi fonduri pentru a ajuta la gestionarea acestei urgenţe şi să împartă refugiaţi între ele. Însă resursele promise sunt mobilizate dureros de greu.

„Uniunea Europeană trebuie să facă totul pentru a evita o catastrofă odată cu apropierea iernii”, a declarat ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn la finalul ultimeia dintr-o lungă serie de reuniuni la nivel înalt pe tema acestei provocări. „Nu putem lăsa oamenii să moară de frig în Balcani”, a subliniat el.

Viitorul Europei depinde în mare măsură de modul în care Germania abordează criza migraţiei şi de felul în care celelalte state dau dovadă de mai multă solidaritate în înfruntarea comună a acestei provocări istorice, a declarat luni preşedintele UE, Donald Tusk, potrivit Reuters.

„Într-adevăr, dacă Europa va supravieţui ca un continent al libertăţii, statului de drept, respectării individului şi securităţii locuitorilor ei va depinde în mare măsură de germani”, a subliniat Tusk.

Într-un discurs rostit în acest oraş cu ocazia marcării a 26 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Tusk a dat Germania şi pe Merkel personal ca exemple ale celor mai bune valori europene. „Cei care cred că Germania este prea deschisă, prea tolerantă, prea liberală uită să-şi facă temele de acasă despre tragica noastră istorie”, a declarat fostul premier polonez.

UE se confruntă cu cea mai dură criză a refugiaţilor de la al Doilea Război Mondial, iar Germania aşteaptă până la sfârşitul anului ca aproximativ un milion de persoane să ajungă pe teritoriul său.Categorii:Actualitate, Externe

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.