Eveniment public cu iz de război la Chișinău

Foto: nationalmuseum.md

Foto: nationalmuseum.md

O expoziţie fotodocumentară itinerantă cu genericul „Omagiu Căpitanului Conan” a fost inaugurată miercuri, 11 noiembrie, de Ambasada Franţei în R. Moldova la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Dedicată încheierii Primului Război Mondial, expoziția este realizată de Institutul Francez din Bucureşti în parteneriat cu Arhivele Naţionale din România şi Biblioteca Municipală din Dinan, Franţa.

Directorul adjunct al muzeului, Aurelia Corneţchi, a menţionat că, alcătuită din şapte panouri de fotografii, expoziţia vine să descopere unul dintre romanele emblematice ale Primului Război Mondial: „Căpitanul Conan” al scriitorului francez Roger Vercel (laureat al Premiului Goncourt din 1934), care a luptat pe Frontul de Est, inclusiv în Basarabia.

Potrivit Moldpres, care face referință la Aurelia Cornețchi, expoziţia este completată cu 35 de piese originale din timpul Primului Război Mondial, deținute în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei și în colecția privată a Ambasadorului Franței la Chișinău, Pascal Vagogne.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Franţei în R. Moldova a vorbit despre eroismul ostaşilor francezi, care au luptat atât pe Frontul de Vest, cât şi pe cel de Est în timpul Primului Război Mondial, inclusiv în bătălia cu bolşevicii la Tighina, care s-a soldat cu opt morţi şi 30 de răniţi din partea Armatei Franceze.

Diplomatul francez a subliniat că expoziția fotodocumentară readuce în actualitate premisele, evoluția și consecințele unui conflict militar, care a modificat radical destinul Europei.

Expoziţia va fi deschisă până în data de 30 noiembrie.Categorii:Actualitate, Cultură

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.