PLDM și PSRM s-au făcut de râs la Curte! Le-au fugit cuvintele din text

Colaj: agora.md

Colaj: agora.md

Sesizarea comună a fracţiunilor PLDM şi PSRM privind avizarea iniţiativei de revizuire a unor articole din Constituţia Republicii Moldova a fost azi restituită formațiunilor politice de Curtea Constituțională, fără a fi examinat fondul. Autorii ar fi uitat să-și finalizeze propoziția în privința modificării Constituției.

Potrivit CC, proiectul de lege se conţine un nonsens, deoarece prevede o contradicţie ininteligibilă privind modul de adoptare, prin consacrarea a două soluţii care se exclud reciproc: calea parlamentară şi cea referendară. Astfel, deşi în titlul proiectului de lege se menţionează „Parlamentul Republicii Moldova”, în calitate de autoritate prezumtivă a adoptării legii pentru modificarea Constituţiei, în Preambulul proiectului de lege se menţionează că aceasta este adoptată de către „popor”: „Noi, poporul Republicii Moldova, exercitându-ne în mod direct suveranitatea naţională […], adoptăm prezenta lege”.

Foto: constcourt.md

Foto: constcourt.md

Astfel, Curtea este în imposibilitate să înţeleagă cum autorii intenţionează să opereze modificările în Constituţie.

De asemenea, o propoziţie din proiectul legii nu este terminată, astfel încât Curtea nu este în măsură să înţeleagă, nici măcar să deducă, care este intenţia autorilor. Astfel, la punctul 2 din proiectul legii, propoziţia nu este terminată. Prin urmare, nu este indicată soarta sintagmei „cu excepția cazului prevăzut la articolul 78 alineatul (5), și” din articolul 85 din Constituție, autorii proiectului omiţând să indice dacă aceasta se exclude sau se substituie cu un alt text.

Foto: constcourt.md

Foto: constcourt.md

Având în vedere faptul că, după avizarea de către Curtea Constituţională, nu se admit intervenții în textul proiectului legii de revizuire a Constituţiei, CC a solicitat înlăturarea deficienţelor semnalate.

Textul integral al Scrisorii CC poate fi accesat AICI.Categorii:Actualitate, Politică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.