Savanții de la Chișinău cer Guvern și mai mulți bani

Foto: publika.md

Foto: publika.md

Comunitatea ştiinţifică a decis ca modificările la Codul cu privire la știinţă şi inovare să fie operate numai după învestirea noului Guvern. Decizia a fost luată marți, 10 noiembrie, în cadrul şedinţei comune a Consiliului Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică și Adunării Generale a membrilor titulari și corespondenți ai Academiei de Științe a Moldovei (AŞM).

Potrivit Moldpres, preşedintele AȘM, Gheorghe Duca, a afirmat că Guvernul a hotărât ca, începând cu 1 ianuarie 2016, institutele din cadrul AŞM să treacă în subordinea ministerelor de ramură şi a universităţilor.

„Conducerea AŞM nu este împotrivă, dar ministerele şi universităţile nu-şi doresc acest lucru, deoarece trebuie să creeze noi structuri pentru administrarea acestora, ceea ce necesită cheltuieli suplimentare. De asemenea, n-am vrea ca sfera ştiinţei şi inovării să fie partajată, adică subordonată unui partid politic, astfel încât AŞM să dispară. În Turkmenistan, bunăoară, Academia de Ştiinţe a fost desfiinţată, iar acum pentru reanimarea ei este nevoie de un miliard de dolari SUA”, a constatat preşedintele AŞM.

Potrivit sursei citate, începând de astăzi, timp de o lună Academia de Ştiinţe a Moldovei va discuta proiectul de modificare a Codului cu privire la știinţă şi inovare cu societatea civilă şi cu reprezentanţi ai formaţiunilor politice.

La rîndul său, prim-vicepreşedintele AŞM Ion Tighineanu a opinat că reformele propuse de Cabinetul de miniștri vor afecta activitatea comunităţii ştiinţifice.

„Pe parcursul anilor, Academia de Ştiinţe a Moldovei şi-a demonstrat viabilitatea şi performanţa în cercetare şi dezvoltare. Sîntem prima ţară din CSI care a aderat la Programul Uniunii Europene pentru Cercetare şi Inovare „Orizont 2020”, ceea ce presupune atragerea mai multor fonduri din UE”, a  accentuat academicianul Ion Tighineanu.

În cadrul şedinţei au fost prezentate rezultatele reformei sistemului naţional de cercetare şi dezvoltare din 2004, odată cu adoptarea şi implementarea Codului cu privire la știinţă şi inovare. Potrivit datelor AŞM, în această perioadă salariile cercetătorilor au crescut de opt ori, bursele pentru doctoranzi – de 6 ori,  finanţarea universităţilor – de 10 ori, iar numărul tinerilor încadraţi în sfera de cercetare – cu 30%.

Savanţii au cerut ca până în 2020 alocaţiile de la Bugetul de stat în sfera ştiinţei şi inovării să constituie 1% din Produsul Intern Brut.Categorii:Actualitate, Cultură

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.