Serviciul Vamal al R. Moldova s-a apucat să lupte contra corupției

Foto: vecer.mk

Foto: vecer.mk

O listă deschisă a întreprinderilor care au fost supuse controlului va fi publicată de Serviciul Vamal pe pagina oficială a Registrului de Stat al Controalelor (RSC). Peste o treime din instituțiile cu funcții de control utilizează RSC pentru a informa despre verificările efectuate, potrivit secretariatului Consiliului Economic al premierului.

Secretariatul constată că, deși nu este obligat prin legislație, Serviciul Vamal va publica trimestrial rezultatele controalelor de stat, pe pagina oficială controale.gov.md, notează Moldpres. Publicarea acestei informații va contribui la creșterea transparenței organelor de stat, încrederii agenților economici față de instituțiile statului și crearea unui mediu transparent și favorabil pentru desfășurarea afacerilor în Republica Moldova.

Legea privind controlul de stat a fost adoptată în 2012, însă 70 la sută dintre instituțiile cu funcții de control nu utilizează pe deplin Registrul de Stat al Controalelor, „chiar dacă au această obligație”.

Efectuarea controalelor la agenții economici este una din cele mai coruptibile activități din interacțiunea instituțiilor statului cu mediul de afaceri. Această opinie este exprimată atât de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, cât și de antreprenorii ce activează. O soluție simplă la prevenirea abuzurilor și estorcării de mită este maximizarea transparenței din acest proces, planificarea controalelor în baza unor criterii clare și previzibile.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.