Milioane de euro din partea UE pentru prevenirea inundațiilor în R. Moldova

Foto: activenews.ro

Foto: activenews.ro

Zona hidrologică transfrontalieră România-Ucraina- Moldova va fi modernizată. În acest sens, Uniunea Europeană (UE) a alocat 8 milioane de euro. Despre gestionarea acestor surse financiare s-a discutat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă cu genericul „Prevenirea inundațiilor de risc și sistemul de alertă timpurie în bazinele superioare ale râurilor Siret și Prut, zona transfrontalieră”.

Șefa direcție Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din Romania, Marisanda Pârâianu, a declarat, potrivit Infotag, că „proiectul este unul destul de ambițios, atât prin obiective și indicatori de program, cât și prin valoarea destul de ridicată pe care o are – peste 9 milioane de euro, dintre care cofinanțarea statelor beneficiare este de 10%, iar 90% fiind aportul UE. La acest moment putem să spunem că ne apropiem de etapa de finalizare a proiectului, care se preconizează pentru iunie 2016”.

În cadrul conferinței au fost discutate problemele de inginerie și de prevenire a riscurilor climatice, de asemenea, s-a discutat schimbul de date hidrologice în temeiul dispozițiilor acordurilor bilaterale existente între România – Ucraina și România – Republica Moldova în caz de inundații.

„Costul proiectului pentru R. Moldova este de peste 2 milioane, fondul fiind asigurat de Instrumentului European de Vecinătate (ENI), având obiectivul principal al proiectului – îmbunătățirea managementului viiturilor, al poluării accidentale din bazin și al calității resurselor de apă, pentru prevenirea situațiilor de urgență. Proiectul derulat între România-Ucraina-Moldova își propune reducerea vulnerabilității la inundații pentru localitățile din regiunile de frontieră, prin efectuarea lucrărilor de modernizare a Complexului hidrologic Costești-Stânca, instalarea și interconectarea sistemelor de monitorizare în bazinele râurilor Siret și Prut”, a spus, potrivit sursei citate, directorul Agenției Apele Moldovei, Arcadii Calaraș.

„O mare parte din echipamentul achiziționat din proiect este deja instalat în teritoriu și în timpul apropiat urmează să fie și testat, iar stațiile de monitorizare automată, care urmează să fie instalate, acoperă o zonă foarte largă. Majoritatea dintre ele vor fi instalate pe teritoriul Ucrainei”, a spus Silvia Neamțu, asistent coordonator de proiect.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.