Nicolae Timofti, președinte cu reacție întârziată

Nicolae Timofti. Foto: voanews.com

Nicolae Timofti. Foto: voanews.com

În timpul evenimentului sângeros de la Paris din noaptea zilei de vineri, 13 noiembrie, care va rămâne în istoria poporului francez drept cea mai sângeroasă zi din istoria recentă a Franței, mai mulți internauți din R. Moldova se întrebau pe Facebook dacă președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, va reacționa de data asta neîntârziat.

În noaptea neagră a Parisului, când aveau loc actele de terorism care au curmat 130 de vieți omenești și au schilodit peste 350 de oameni, internauții din R. Moldova au publicat mesaje de solidarizare cu poporul francez și de condamnare a terorismului. Totodată, unele dintre cele mai răsunătoare voci de pe Facebook se întrebau dacă nu cumva președintele Timofti va reacționa cu întârziere și de data asta, așa cum a făcut-o în cazul tragediei de la Clubul „Colectiv” din București, dar și cu alte ocazii nefericite.

„Obama vorbește în direct. Pe Timofti l-a trezit cineva? El știe ce se întâmplă în lume?”, a comentat, în noaptea tragediei, jurnalista Alina Țurcanu.

„Moldova e francofonă. Oare măcar acum Timofti va decreta ceva, ori tot ceva nu-i ajunge?”, s-a întrebat bloggerul Corneliu Gandrabur.

„Sper din tot sufletul ca măcar de data asta, după tragedia din Franța, consilierii «Președintelui» să-l convingă pe Timofti să trimită condoleanțe Poporului Francez, se poate de declarat și o zi de doliu, în semn de solidaritate. În calitate de cetățean, după ultimele acțiuni ale lui Timofti, mă simt obligat să scriu această postare”, a scris Sergiu Vatamaniuc.

„Este bine că în RM s-a instituit Zi de doliu în memoria vicimelor atacului terorist din Franța. E inexplicabil și rușinos că autoritățile de la Chișinău nu au fost la fel de solidare cu victimele din România”, a scris jurnalista Stela Popa.

Potrivit unui internaut, care a preferat să-și afișeze însemnarea doar pentru prietenii săi de Facebook, Timofti s-a pomenit într-o situație stupidă: „Dacă nu anunță zi de doliu în semn de solidaritate cu Franța, va fi iar făcut «rață mută» și «legumă»; dacă anunță acum zi de doliu, îi va sări lumea în cap că după tragedia de la Paris a putut fi luată o astfel de decizie, iar după incendiul din clubul bucureștean și prăbușirea avionului rusesc în Egipt – nu”.

Totuși, sâmbătă, 14 noiembrie, președintele Timofti a reacționat la crimele împotriva umanității săvârșite de la Paris. Șeful statului a transmis condoleanțe omologului său francez, François Hollande, și a semnat un Decret privind declararea zilei de 16 noiembrie 2015 drept zi de doliu în R. Moldova.

Amintim că, la începutul săptămânii trecute, Timofti s-a făcut de râs în fața jurnaliștilor, care l-au întrebat de ce nu a decretat zi de doliu în memoria victimelor incendiul de la Clubul „Colectiv” din capitala României, dar și pentru cele din accidentul aviatic în care peste 200 de cetățeni ruși și-au pierdut viața. Ce a răspuns atunci președintele „măcinat de tristețe”, numai el știe…Categorii:Politică

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.