Leancă și Cioloș ar putea crea un guvern comun, opinie

Iurie Leancă și Dacian Cioloș. Colaj: argumentul.info

Iurie Leancă și Dacian Cioloș. Colaj: argumentul.info

Scriam în iarnă că în acest colţ de ţară atât de prost guvernat se caută un premier. Candidatura „votată” în alegerile din 30 noiembrie anul trecut (mulţi l-au votat pe Iu. Leancă premier pe listele PLDM-ului) în urma unor găinării ale clasei politice, în primul rând ale propriului partid, a fost respinsă, scrie prof. univ. dr. hab. Valeriu Dulgheru de la Universitatea Tehnică a Moldovei în hebdomadarul „Literatura și Arta”.

În schimb, a fost votată o candidatură întâmplătoare luată practic din stradă – Ch. Gaburici. Acest guvern minoritar a dus-o şontâc-şontâc aproape o jumătate de an fără să facă vreo reformă, zguduit însă de o serie de scandaluri în jurul integrităţii premierului, soldându-se până la urmă cu căderea în vară şi a acestui premier. Pe parcurs, „premierul nedorit” şi-a creat propria formaţiune politică care într-un timp foarte scurt a obţinut rezultate bune în alegerile locale.

În vară ne-am trezit iarăşi în postura de „căutători de premier”. De această dată, printre „favoriţi” candida și fostul ministru al Educaţiei, dna Maia Sandu, care, pe parcursul a peste trei ani de aflare în această funcţie, a demonstrat capacităţi certe de reformator (să luăm doar domeniul bacalaureatului, unde a făcut o relativă ordine. De ani de zile câte destine frânte ale unor tineri bine pregătiţi care au căzut victime ale sistemului mituit!). Până la urmă, în rezultatul aceloraşi găinării ale politicienilor, ne-am ales cu un premier, guvernul căruia n-a dus-o nici o sută de zile.

În rezultatul crizei politice declanşate de PDM, PLDM este decapitat, liderul lui fiind pus în arest cu învinuiri legate de furtul din Banca de Economii. La scurt timp este demisionat (de fapt absolut nefondat!) şi guvernul condus de preşedintele în exerciţiu al PLDM. Astfel, fiind sub povara frustrărilor legate de ultimele evenimente, PLDM este împins în opoziţie de PDM. Un comportament înţeles într-un fel, dar foarte periculos pentru partid care, reformat, ar mai putea rămâne în politică. Este evident că nu în calitate de primă vioară cum a fost de la 2009 până acum. Această poziţie de expectativă luată de conducerea PLDM deja duce la părăsirile partidului de unele structuri teritoriale locale. Dar tocmai structurile locale erau punctul forte al PLDM-ului. Este clar că PLDM trebuie să treacă peste aceste frustrări şi să revină la dialogul de formare a unei noi coaliţii pentru a evita în primăvară alegerile anticipate atât de dorite de Dodon şi Usatîi şi care vor fi catastrofale pentru partidele de dreapta şi centru-dreapta, inclusiv pentru PLDM. În această situaţie, în termeni atât de scurţi, partidul nou format de Iu. Leancă – Partidul Popular European din Moldova – nu va reuşi să ocupe întregul sector de centru-dreapta, să înlocuiască PLDM pe acest sector, existând riscul de înclinare a acestui sector spre polul mai puternic – cel de centru-stânga al PDM.

De fapt, am revenit la covata spartă, la situaţia de după alegerile din 30 noiembrie 2014. Un an pierdut atât de prosteşte. Acum suntem iarăşi în situaţia căutării unui nou premier, dar şi creării unei noi alianţe. Pentru a termina cu aceste experimente deosebit de distrugătoare pentru noi, aflaţi într-o situaţie fără precedent de la 1990 încoace, liderii politici ar trebui să accepte candidatura dlui Iurie Leancă, votat şi de electorat în această funcţie la 30 noiembrie 2014 pe listele PLDM. Chiar dacă unii sceptici sunt rezervaţi în privinţa acestei candidaturi, consider că este unicul care ar putea scoate acest colţ de ţară din mocirlă. De menţionat că şi în România, în rezultatul mişcărilor de stradă a căzut guvernul Ponta, iar preşedintele Klaus Iohannis l-a însărcinat pe Dacian Cioloş să formeze un guvern tehnocrat. În această situaţie, Dacian Cioloş ar putea consolida societatea românească. Acelaşi lucru îl poate face şi Iu. Leancă în Basarabia. Cu pregătirea pe care o are de diplomat, cu bunul simţ şi cei şapte ani de acasă, ar fi în stare să formeze un guvern tehnocrat după exemplul lui Cioloş. „La Chişinău aveţi puţini, foarte puţini oameni credibili în Occident, iar dl Iu. Leancă este unul din ei”, a declarat ex-ministrul de Externe român Cristian Diaconescu. Important este şi faptul că Iu. Leancă şi D. Cioloş se cunosc personal, ultimul fiind planificat în funcţia de „consilier pe dezvoltarea rurală şi dezvoltarea agriculturii” în guvernul Leancă 2, care urma să fie format după alegerile din 30.11.2014. Aceşti doi premieri ar putea conlucra foarte bine împreună şi pregăti terenul pentru realizarea idealului nostru – crearea unui Guvern comun.

Să-i lumineze Domnul pe cei cu putere de decizie.

Prof. univ. dr. hab. Valeriu Dulgheru

Literatura și Arta, nr. 46 (3663), 12.11.2015, pag. 3

Literatura si Arta_unire (2015)Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Greșeala Platformei DA, demascată de un om de știință | Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.