BOMBA ZILEI! Renato Usatîi a început lupta cu „mafia”

Renato Usatîi. Foto: rise.md

Renato Usatîi. Foto: rise.md

Aflat la Moscova, unde este internat într-un spital, Renato Usatîi își ia revanșa, după ce a fost făcut cu ou și cu oțet de către mai mulți analiști și bloggeri pentru raportul său de 100 de zile în calitate de primar al municipiului Bălți. Într-o amplă expunere trimisă instituțiilor mass-media de Partidul Nostru (PN), al cărui lider este edilul de Bălți, se spune că „Usatîi a deconspirat mafia de la Gospodăria locativ-comunală din Bălţi”, în rezultatul efectuării unui audit la trei instituții municipale.

Potrivit PN, auditul cu pricina „nu a primit o reflectare amplă” în raportul de 100 de zile al primarului de Bălți, deoarece „rezultatele verificărilor nu au fost publicate în acel moment”.

Partidul lui Usatîi califică rezultatele auditului la Î.M. Gospodăria locativ-comunală, prezentate de către auditorul independent Natalia Băleanu, drept „atât de uimitoare”, încălcările identificate fiind „tipice pentru corporaţiile statale moldoveneşti de orice nivel, de aceea prezintă interes şi în afara municipiului Bălţi”.

Întreprinderea care a risipit 20 de milioane de lei!

Printre numeroasele încălcări depistate la „Gospodăria locativ-comunală” din Bălți, raportul de audit solicitat de Usatîi arată cu degetul în special la activitatea financiară a acestei întreprinderi: „Putem remarca faptul că auditorii consideră drept nejustificate orice cerinţe privind majorarea tarifelor la serviciile locativ-comunale în viitor, insistând ca în locul acestor solicitări să fie făcută eficientizarea activităţii întreprinderii şi eliminarea mecanismelor care permit delapidările financiare în scop de îmbogăţire personală”.

Auditorii au mai depistat un șir de încălcări în domeniul achizițiilor publice. Astfel, potrivit raportului, doar în 2014 și în primele șase luni ale acestui an, managerul Direcției „Gospodăria locativ-comunale” din Bălți a cheltuit fraudulos 20 de milioane de lei.

Potrivit auditorilor, în activitățile sale, directorul „Gospodăriei locativ-comunale” ar fi avut sprijinul fostului primar interimar al municipiului, Octavian Mahu.

Întreprinderile cu „mai puține încălcări”

Potrivit raportului de audit comandat de Usatîi, la Î.M. „Amenajarea teritoriului şi spaţii verzi” şi Î.M. „Direcţia reparaţii şi construcţii drumuri Bălţi” au fost înregistrate „mai puține încălcări”.

S-a dovedit că „Direcţia reparaţii şi construcţii drumuri Bălţi”, practică înlocuirea micilor fragmente de granit cu nisip. În lumina acestei informaţii, nu mai trezeşte mirare faptul că drumurile, reparate general, se acoperă cu gropi deja peste un an.

Un alt caz, cel puţin interesant, s-a produs la ÎM „Amenajarea teritoriului şi spaţii verzi”. Contabilul-şef pur şi simplu a nimicit foile de parcurs din ultimii patru ani. Auditorilor le-au explicat că asta s-a întâmplat „de frică”.

Mai mult, conform informaţiei, prezentate în raport, a fost înregistrat un caz de eventuală tăinuire a veniturilor de la vânzarea biletelor la instalaţiile distractive pentru copii. Sunt vizate sute de mii de lei. De remarcat că veniturile documentate ale întreprinderii din acest tip de activitate, au fost repartizate uniform, în toate lunile anului, deşi evident că vara veniturile sunt mult mai mari.

Controlul a mai scos în evidenţă şi manipulările cu combustibilul de la stat, cu care au fost alimentate inclusiv maşinile din Chişinău. Şi, ţinând cont de faptul că erau alimentate cu motorină de o calitate superioară, puţin probabil că acestea au fost nişte tractoare.

Potrivit viceprimarului de Bălți, Igor Șeremet, „misiunea principală a auditului nu este deconspirarea hoţiilor, care înfloreau pe timpurile guvernării orăşeneşti precedente”. „Cel mai important este să înţelegem cum au funcţionat întreprinderile municipale (…), de ce aceste întreprinderi au fost atât de ineficiente şi cum pot fi impuse aceste instituţii să activeze cu maxim randament”, a mai spus Șeremet în cadrul unei emisiuni la un post local de televiziune.

Reprezentanții Primăriei Bălți au declarat săptămâna trecută că vor sesiza instituțiile de drept în acest caz.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.