VIDEO. Candu îl contrazice pe Dodon și anunță când va fi creată o nouă majoritate parlamentară proeuropeană

Andrian Candu. Foto: parlament.md

Andrian Candu. Foto: parlament.md

La un an de la implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și al celui de Liber Schimb, Republica Moldova a înregistrat unele rezultate, în special la nivel economic și comercial, dar are și o serie de restanțe. Declarațiile au fost făcute luni, în Parlamentul European, de către președintele Parlamentului R. Moldova, Andrian Candu.

Potrivit lui Andrian Candu, pentru ca R. Moldova să-și recapete întâietatea în cadrul Parteneriatului Estic, este nevoie de o serie de reforme structurale profunde, implementate cât mai curând. Agenda de priorități include, în primul rând, implementarea Acordului de Asociere, reforma justiției, asanarea sectorului financiar-bancar, racordarea sistemului energetic național la cel european, crearea unui mediu propice de afaceri și lupta eficientă cu corupția.

„Încrederea cetățenilor și a partenerilor externi poate fi recuperată doar prin acțiuni și reforme structurale”, a subliniat Andrian Candu, are a mai spus că, la nivel național, va fi creată o agenție specializată în coordonarea tuturor structurilor implicate în implementarea Acordului.

„Dacă nu schimbăm sistemul în întregime, nu vom avea rezultate. Legea ar trebui să funcționeze în instituțiile de stat astfel încât factorul uman să fie limitat și să nu schimbăm o persoană cu alta. Este necesar să lansăm reforme pentru a crea instituții în afara influențelor, de orice fel”, a subliniat Președintele Parlamentului.

Referindu-se la situația politică din țară, Andrian Candu a declarat că, în scurt timp, va fi creată majoritatea parlamentară proeuropeană, care va învesti Guvernul și va relua discuțiile cu Fondul Monetar Internațional. Totodată, Candu a exclus ideea alegerilor anticipate și a formării unei majorități parlamentare cu partidele care nu îmbrățișează perspectiva europeană a țării noastre.

Europarlamentarul Andi Cristea a declarat că UE a sprijinit și sprijină în continuare Republica Moldova, dar a ajuns să fie criticată pentru faptul că sprijină o țară nereformată. „Chișinăul a avut o fereastră de oportunități, care, la moment, pare a fi închisă”, a spus Președintele Comitetului parlamentar de asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova.

Potrivit Legislativului de la Chișinău, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius, a încurajat autoritățile de la Chișinău în continuarea reformelor pentru apropierea de UE. „Ne dorim o Republică Moldova angajată spre o perspectivă europeană. UE nu-și dorește o criză regională în plus și nu vrem ca Republica Moldova să se îndrepte încolo”, a declarat europarlamentarul.

Cele mai multe întrebări ale europarlamentarilor au vizat formarea unei noi majorități parlamentare, reformele în justiție, situația deținuților aflați în arest preventiv, combaterea propagandei rusești prin intermediul mass-media, situația minorităților naționale, funcționarea instituțiilor democratice.

Pe de altă parte, liderul PSRM, Igor Dodon, s-a arătat convins, în cadrul unei emisiuni televizate, că alegerile anticipate vor avea loc, iar în urma acestora va fi instaurată o guvernare de centru-stânga.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Candu nu va ține în șah țara, ca Streleț, dacă va fi demis | Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.