Pentru că a vrut să deconspire șiretlicurile PLDM, un fost ministru a fost amenințat cu moartea

Foto: pldm.md

Foto: pldm.md

Conducerea PLDM a fost direct implicată și a protejat funcționarii din diferite instituții care se ocupau de subvențiile agricole, au declarat marți seara la o emisiune de la TV7 fostul ministru al Agriculturii Vasile Bumacov și președintele Uniagroprotect, Alexandru Slusari. Este vorba de așa-zisa „dijmă” din sume care doar în doi ani au ajuns la aproape un miliard de lei. Mai mult, Bumacov susține că a fost amenințat cu moartea, când a încercat să deconspire ilegalitățile.

Alexandru Slusari a declarat la emisiunea „Politica” de la TV7 că despre neregulile în funcționarea subvenționării, repartizare incorectă și așa-zisele „otkaturi” a început să se vorbească încă în 2010, dar situația a devenit și mai gravă începând cu 2014, când Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) a devenit practic „stat în stat”. Slusari a accentuat că în spatele acestor fărădelegi a stat conducerea PLDM, care a asigurat protecția funcționarilor corupți.

„Slavă Domnului că au apărut aceste dosare (anunțate recent de procuratură n.red) și sperăm că astfel vom putea face curățenie la AIPA, care în 2014 a devenit necontrolabilă și practic s-a transformat în stat în stat. Zvonurile erau că strâng bani și pentru campania electorală.  Încă de atunci aveam convingerea că protecția era la nivelul conducerii PLDM”, a declarat Slusari.

Vasile Bumacov a confirmat că fărădelegile erau acoperite de PLDM. „Aveau o protecție foarte puternică și nu a putut să mai influențeze. Unele persoane din PLDM întotdeauna au șantajat ministerul”, a declarat el.

Mai mult, fostul ministru a dezvăluit că atunci când a încercat să facă ordine, a fost amenințat chiar cu moartea. „Am fost sunat și mi s-a spus că se va clarifica cu mine și cu familia. M-am clarificat cine se ocupa de treaba aceasta. Este important că s-a reușit la nivel de procuratură generală au apărut dosarele”, a spus Bumacov.

CNA a reacționat mult mai serios și o perioadă de timp s-au liniștii lucrurile, apoi din nou s-a pornit. „Eu sper foarte mult că CNA își va face datoria și nu cred că CNA este legat de chestiile politice”, a declarat Bumacov.

Bumacov susține că a devenit persoană indezirabilă în partid atunci când la demis din funcția de director adjunct al ANSA pe un vicepreședinte al PLDM (Petru Bodarev).

Și producătorii agricoli recunosc, în premieră, că „mafia” în domeniu era protejată de Vlad Filat. „Eu totuși sper că odată dacă a început ridicarea dosarelor se simte o voință politică de a elucida corupția care există la AIPA și toți știu că era protejată direct de către Filat”, a declarat în cadrul emisiunii fermierul Aliona Mandati.

Săptămâna trecută Procuratura Generală a anunțat că a depistat mai multe încălcări privind susţinerea financiară nerambursabilă a producătorilor agricoli autohtoni și a pornit urmărirea penală în 34 de cauze. Printre companiile implicate este și Caravita, administrată de Ion Rusu, ruda lui Vlad Filat. Obiectul acestor cauze penale vizează falsificarea şi prezentarea la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură a documentelor privind implementarea investiţiei, solicitarea subvenţiei pentru procurarea tehnicii noi, iar de fapt, aceasta fiind anterior utilizată; prezentarea datelor denaturate privind investiţia efectuată; eliberarea de către autorităţi contrar procedurii a documentelor ce confirmă faptul efectuării investiţiei; ridicarea artificială a costului investiţiei, în scopul majorării valorii subvenţiei solicitate de la AIPA.

Politics.mdCategorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , ,

3 răspunsuri

 1. Mai vorbesc ăștia din PLDM de stat captiv pe când singur au avut ca scop captarea a tot ce se mișcă în această țară.
  Vă sfătuiesc să citiți materialul de mai jos că e interesant.
  Agenția de plăți și intervenție în agricultură a fost un instrument perfect pentru conducerea PLDM-ului de a pune labele pe banii publici și cei investiți de europeni în R.Moldova.

  Apreciază

 2. Cam asta e cu politica PLDM, nu degeaba acum fug toti ca sobolanii dupa arestul lui Filat. Cne ar vrea sa fie partea a unei echipe unde se practica dictatura, dar de aici s emai dadeau mari pro Europeni si partid ce promoveaza democratia.

  Apreciază

Trackback-uri

 1. AIPA infirmă „minciunile” lui Bumacov, Slusari și Mandati | Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.