Salariul minim va fi majorat gradual, însă nu va depăși minimul de existență de 1 890 de lei

Foto: Rodion Proca / sputnik.md

Foto: Rodion Proca / sputnik.md

Salariul minim pe ţară va fi majorat gradual, până când acesta va atinge nivelul minimului de existenţă, conform unui proiect de hotărâre, elaborat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Potrivit documentului, după aplicarea Legii privind modul de stabilire a salariului minim, aprobat de Parlament în decembrie anul 2000, „pentru lungi perioade de timp, cuantumul salariului minim pe țară a fost menținut la același nivel. La stabilirea acestuia nu s-a ținut cont de evoluția prețurilor de consum, puterea de cumpărare, nivelul salariului mediu pe economie sau alți indicatori”.

„Uniunea Europeană recomandă țărilor care se confruntă cu creșterea șomajului și sărăciei să sporească salariul minim pînă la nivelul de 60% din salariul mediu pe economie. Astfel, prin proiectul de hotărîre elaborat ne propunem ca în Republica Moldova salariul minim pe țară să fie stabilit în funcție de salariul mediu lunar pe economia națională, realizat în anul precedent”, se arată în proiect, potrivit Moldpres.

Cuantumul salariului minim urmează va fi reexaminat anual, la 1 mai. Astfel, în anul 2016 salariul minim va constitui 25% din salariul mediu lunar pe economie, în 2017 – 30% din salariul mediu lunar pe economie, în 2018 – 35%, iar începînd cu anul 2019 – în cuantum de 40% din salariul mediu lunar pe economie.

Majorarea graduală a salariului minim va asigura o creştere directă a retribuţiilor lunare pentru circa 112 mii de oameni. Proiectul urmează a fi aprobat de Guvern.

Potrivit datelor Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, în prezent salariul minim în sfera bugetară constituie 1 000 de lei (50 euro), în timp ce salariul minim în sectorul real al economiei este de 1 900 de lei. Minimul de existenţă se estimează la aproximativ 1 890 lei.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.