Bugetarii vor ridica salarii mai grase cu… 70 de lei

Foto: sputnik.md

Foto: sputnik.md

Bugetarii ar putea ridica salarii cu 70-100 de lei mai mari. Și asta pentru a face faţă noilor tarife la energie electrică și gaze naturale. Un proiect de lege în acest sens, avizat negativ de Guvern, a fost adoptat astăzi în primă lectură, după îndelungate dezbateri.

„La 17 iulie, ANRE a majorat tarifele la gazele naturale cu 15%, iar la energia electrică – cu 30-36%. Până la majorarea tarifelor, cheltuielile pentru serviciile comunale per cap de locuitor erau în medie de 327 de lei, ceea ce constituie circa 17,1% din cheltuielile populaţiei. În urma majorării tarifelor, ponderea cheltuielilor se va majora de la 17,1% la 21%. În lei, majorarea cheltuielilor comunale per cap de locuitor va fi de aproximativ 76 de lei”, se spune în proiect.

„În aceste circumstanţe, statul este obligat să asigure cetăţenilor majorarea veniturilor, astfel încât consumatorii să poată acoperi cheltuielile majorate la serviciile comunale. Prin iniţiativa legislativă înainată, se propune majorarea grilelor de salarizare din Reţeaua tarifară unică de salarizare a salariaţilor din unităţile bugetare şi salariile lunare ale cadrelor didactice şi ale corpului profesoral din învăţământul preuniversitar, lectorilor universitari şi asistenţilor universitari cu 70-100 de lei, ceea ce va duce la majorarea cu circa 10% a venitului pentru angajaţii cu cele mai mici salarii”, a declarat autorul proiectului, deputatul comunist Oleg Reidman, citat de Jurnal.md.

Vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, a propus ca proiectul să fie adoptat atunci când Guvernul îl va aviza pozitiv.

„Guvernul e împotriva acestui proiect, dar greşiţi când spuneţi că trebuie Guvernul să accepte. E nevoie doar de avizul Guvernului, nu e indicat în lege cum trebuie să fie acest aviz”, a explicat deputatul Oleg Reidman.

Astfel, dacă proiectul va fi adoptat de Parlament în lectură finală, 171 de mii de bugetari ar putea beneficia de majorare salarială.Categorii:Actualitate, Societate

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.