AIPA infirmă „minciunile” lui Bumacov, Slusari și Mandati

Foto: Evgheni Lachi / ipn.md

Foto: Evgheni Lachi / ipn.md

Directorul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA), Petru Maleru, a reacționat în cazul seriilor de învinuiri  precum că reprezentanţii Agenţiei cer mită pentru a acorda subvenţii. Potrivit IPN, oficialul spune că are probe care demonstrează că declaraţiile făcute Vasile Bumacov, fostul ministru al Agriculturii, Alexandru Slusari, preşedintele „UniAgroProtect”, Aliona Mandati, managerul unei întreprinderi agricole, sunt nişte minciuni.

Potrivit şefului AIPA, dezminţirile vin în contextul în care, în repetate rânduri, începând cu anul 2014, a urmat o serie de învinuiri cu privire la activitatea AIPA şi în special a activităţii Direcţiei inspecţii şi control în teren. Petru Maleru a menţionat că situaţia reală la zi nu este una tocmai bună, iar Agenţia depistează tot mai des fapte de fraude, acte intenţionat prezentate cu uz de fals şi alte tentative de încălcare a legii din partea beneficiarilor de subvenţii. Cu toate acestea, în anul curent, AIPA nu are datorii la fondul de subvenţionare preconizat pentru 2015. Aceasta se datorează faptului că nu mai sunt introduse intenţionat cote maxime de subvenţionare şi plafoane la unele măsuri. Astfel, potrivit lui Maleru, Agenţia nu mai este pusă în situaţia de a recepţiona, fără dreptul de a refuza, dosarele cu sume enorme.

Petru Maleru a apreciat drept lăudabile rezultatele subvenţionării pentru anul 2015, contextul în care, spre deosebire de anul precedent, a exista un număr mult mai mic de dosare, dar mai cu seamă o sumă mult mai mică prevăzută pentru subvenţionare.

„Vreau să menţionez că volumul fondului de subvenţionare este de 610 milioane de lei, din care 230 de milioane de lei constituie datoriile din anul trecut şi am rămas cu o sumă mult mai mică, în fond de 370 de milioane de lei, fiind acum în proces de achitare”, a spus directorul AIPA, Petru Maleru.

Marin Mortean, şeful Direcţiei inspecţii şi control în teren, învinuit de faptul că activează în cadrul AIPA în urma demiterii de la Centrul Naţional Anticorupţie pe motive de corupţie, s-a prezentat în faţa presei cu carnetul de muncă pentru a demonstra că informaţiile prezentate de către Alexandru Slusari şi Aliona Mandati nu sunt veridice.

Recent, în cadrul unei emisiuni, Vasile Bumacov, Alexandru Slusari şi Aliona Mandati au spus că cei de la conducerea AIPA au fraudat sistemul de subvenţionare cerând un anumit procent din banii acordaţi agricultorilor sau chiar falsificând proiecte pentru a ridica subvenţii pe ceva inexistent.Categorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.