Parlamentul a decis! Consumatorii casnici vor plăti MAI PUȚIN pentru gazele naturale

Foto: capital.ro

Foto: capital.ro

Parlamentul a votat astăzi, în unanimitate, un proiect de modificare a Legii cu privire la gazele naturale prin care a fost anulat un amendament la legea respectivă, intrat în vigoare în august 2014, ce a dus la creşterea substanțială a tarifului de transport a gazelor.

„Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va avea la dispoziție 15 zile pentru a revedea recenta hotărâre cu privire la tarifele la gaze”, a declarat în plenul Legislativului Ștefan Creangă, șeful Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe. El a adăugat că în urma aplicării noilor modificări tarifele vor fi reduse.

Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a anunțat la 13 noiembrie, când au fost aprobate noile tarife la gaze, că după aprobarea de către Parlament a proiectului la Legea cu privire la gazele naturale tarifele vor fi revizuite.

Consumatorii vor achita mai puțin pentru gazele naturale și aceasta pentru că în factură nu va mai fi inclusă taxa pentru tranzitul gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova. În opinia mai multor experți, tariful pentru consumatorii casnici ar putea fi redus cu aproximativ 5 la sută.

Potrivit proiectului, votat astăzi în două lecturi, în articolul 4 al Legii cu privire la gazele naturale la noțiunea „transport al gazelor naturale” se abrogă cuvintele „şi serviciile de transportare internațională a gazelor naturale în regim de tranzit”. Includerea în costul transportului a serviciilor de transportare internațională a gazelor naturale în regim de tranzit, în urma deciziei din anul trecut, a condus la creşterea tarifului reglementate de transport de 16 ori.

Modificarea votată are ca scop racordarea Legii cu privire la gazele naturale la normele europene și Pachetul energetic III al UE.

Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat, în data de 13 noiembrie, o majorare cu 9,8 la sută a tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali, cu 5,6 puncte procentuale sub nivelul aprobat la 18 iulie 2015.

Noul tarif pentru consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 30 metri cubi este de 6 556 lei pentru o mie de metri cubi, iar pentru consumul de peste 30 metri cubi a fost stabilit un tarif de 6830 lei pentru o mie de metri cubi. La furnizarea de gaze se aplică o taxă pe valoarea adăugată de 8 la sută, astfel că în fine preţul se va ridica cu 524 şi respectiv 546 lei pentru o mie de metri cubi.

Ministerul Economiei a anunțat că, la momentul actual, Moldovagaz importă gaze de la Gazprom cu 210,21 dolari SUA pentru o mie de metri cubi, față de 400,47 de dolari cât achita R. Moldova în octombrie 2011.

MoldpresCategorii:Actualitate, Economie

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.