ANUL 2015! Poet palestinian, condamnat la MOARTE pentru „apostazie”

Ashraf Fayad. Foto: teinteresa.es

Ashraf Fayad. Foto: teinteresa.es

Un poet palestinian a fost condamnat la moarte pentru „apostazie” în Arabia Saudită, a anunțat vineri organizația de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), relatează Agerpres, cu referire la AFP.

Un tribunal l-a condamnat recent pe Ashraf Fayad la pedeapsa capitală, o sentință care poate fi atacată prin apel, a afirmat Adam Coogle, responsabil pentru Orientul Mijlociu al HRW, care a spus că a citit textul deciziei instanței.

„Este destul de rar” ca cineva să fie condamnat pentru apostazie, a subliniat Coogle.

În 2014, Fayad a fost condamnat, în primă instanță, la patru ani de închisoare și la 800 de lovituri de bici, în urma unei plângeri înaintate de un grup de discuții culturale care se reunește într-o cafenea din Abha, în sud-vestul țării.

„Fayad a spus că a avut o dispută cu ceilalți membri ai grupului”, a precizat Coogle.

Un bărbat a susținut că l-a auzit făcând afirmații împotriva lui Dumnezeu, în timp ce un cleric l-a acuzat de „blasfemie” într-un volum de poeme pe care palestinianul l-a scris în urmă cu 10 ani.

La primul proces, Fayad a negat că opera sa este „blasfematoare”, însă și-a cerut totuși iertare. Astfel, instanța „nu a dorit să-l condamne la moarte”.

Însă marți, potrivit reprezentantului HRW, un alt tribunal a revenit asupra deciziei, considerând că „Dumnezeu este cel care trebuie să ierte”.

Apostazia, la fel ca violul, crima sau traficul de droguri, este pasibilă de pedeapsa capitală în Arabia Saudită, țară care se ghidează după o versiune dură a legii islamice Sharia.

Autoritățile saudite invocă dorința de descurajare ca argument-cheie în încercarea de a justifica pedeapsa cu moartea.

Potrivit Amnesty International, 151 de persoane au fost executate în Arabia Saudită de la începutul anului, un record de după 1995.

Regatul saudit se numără printre țările unde au loc cele mai multe execuții, alături de China, Iran și SUA.Categorii:Externe

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.