E posibil un GUVERN COMUN, fără Unire?

Foto: fb.com/simion.georgenicolae

George Simion. Foto: fb.com/simion.georgenicolae

Într-un editorial publicat în Timpul, George Simion, liderul Platformei Unioniste Acțiunea 2012, reia discuția despre un guvern comun al României și Republicii Moldova, despre care s-a vorbit mult în ultimele două săptămâni.

Un guvern comun pe ambele maluri de Prut este „aproape imposibil de realizat acum, azi, cu legile actuale, cu parlamentarii actuali”, consideră George Simion, subliniind totodată că „marile schimbări însă nu s-au bazat pe situația curentă, ci pe o situație excepțională, cauzată de stări de criză”.

Simion susține că un guvern comun e „aproape imposibil” din punct de vedere strict tehnic. „Ar trebui să găsim o duzină de oameni cu dublă cetățenie care să fie numiți în ambele state pe aceleași portofolii, precum a funcționat în dubla alegere a lui Cuza. Bine, nu zice nimeni că trebuie să fie tot Guvernul, poate fi omul. Cu siguranță atât Maia Sandu, cât și Dacian Cioloș ar face cu brio sarcinii”, scrie liderul unionist.

George Simion: „Guvern comun este cerut la nivel de oameni, cum erau invocate mai anul trecut drumurile, salariile sau justiția. Ușor-ușor toate componentele statului România sunt privite cu ochi buni la Chișinău”.

În context, Simion face o paralelă între protestele din București, care „au reușit în câteva zile să producă schimbări profunde, chiar și în raport cu sancționarea polilor politici duplicitari din Republica Moldova”, și protestele de la Chișinău, care deși „s-au derulat pe parcursul mai multor luni, ele n-au schimbat nimic”. Și asta pentru că, potrivit autorului, spre deosebire de Chișinău, unde acest „dați-vă jos voi, ca să venim noi” nu a  mers, la București s-a strigat „jos voi, să vină alții mai buni”.

„Trebuie să renunțăm la agresivitatea caracteristică unora dintre proromâni. Insistând pe factorul etnic al viitoarei reunificări, nu mai avem nimic de câștigat. Cei care au putut să se lămurească că moldovenii sunt români au făcut-o deja. De acuma trebuie să explicăm și acelor «moldoveni» că o viitoare construcție statală împreună cu «românii» le va fi favorabilă în primul rând lor”, conchide George Simion.Categorii:Actualitate, Opinii

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.