INVESTIGAȚIE. După arestarea lui Filat, Țopa și Lucinschi au devenit mai periculoși ca niciodată

O investigație realizată de portalul Today.md pune în lumină legăturile dintre fostul premier Vlad Filat, arestat preventiv pentru corupție pasivă și trafic de influență, și controversatul „om de afaceri” Victor Țopa, condamnat pentru șantaj. Potrivit investigației, legăturile acestora se trag încă din anii ’90, când R. Moldova trecea printr-o interminabilă perioadă de tranziție.

Din investigație, aflăm că Țopa și Filat au făcut școli militare afiliate KGB-ului sovietic. După aceasta, au obținut funcții importante la Chișinău, într-o perioadă în care Republica Moldova era condusă de Petru Lucinschi, un adept al fostei Uniuni Sovietice.

Victor Țopa a fost numit încă în 1993 într-o funcție „bănoasă” și anume cea de director comercial al companiei de stat Air Moldova, succesoare de drept a companii Aeroflot. Încă în 1994, Țopa începe atacul direct prin deposedarea statului de cele mai profitabile afaceri din aviație. În 1995 preia controlul asupra cursei Chișinău-Frankfurt, una dintre cele mai profitabile, din care doar în câțiva ani obține un profit de peste 40 de milioane de dolari.

Abuzurile lui Țopa continuă până în 2001, când a fost numit ministru al transporturilor și doar în câteva luni demis de fostul președinte Vladimir Voronin. Dar până în 2001, Țopa a început să fie ajutat și de Vlad Filat, care, la sfârșitul anilor ’90, se ocupa de privatizări și care a promovat afaceri directe în favoarea lui Victor Țopa. Printre acestea sunt și vinderea, în 1997, a unui număr de șase aeronave unei companii din Rusia la prețul de 1,1 milioane de dolari, în condițiile în care prețul unui avion era de peste jumătate de milion, potrivit lui Iurie Roșca, unul din membrii comisiei parlamentare de anchetă pe marginea acestui caz.

Pentru asta, cu sprijinul mediatic, deținut încă pe atunci de Țopa, se pare că Vlad Filat a obținut controlul asupra Tutun CTC.

Astfel, relații dintre cei doi ajung la o nouă etapă după 2009, când Filat a devenit un lider politic influent la Chișinău. Atunci, Filat le-a asigurat „spatele” lui Victor și Viorel Țopa, după ce au fost condamnați pentru șantaj și fraude la Banca de Economii. Recent, liderul PL, Mihai Ghimpu, declara recent în cadrul unei emisiuni la Pro TV că Ministerul Justiției, controlat de Filat, nu a cerut ca cei doi să fie extrădați.

Mai mult, Victor și Viorel Țopa i-au dat cu „împrumut” lui Vlad Filat schema de preluare a Băncii de Economii, pe care primii doi au încercat să o pună în aplicare acum mai bine de un deceniu. Recent, aceștia au creat împreună și Platforma Civică „Demnitate și Adevăr”, în care este implicat și fiul lui Lucinschi, deputatul liberal-democrat Chiril Lucinschi.

„După arestarea lui Vlad Filat, acțiunile Platformei DA au devenit haotice. Ultima decizie a fost să creeze un partid. Cu alte cuvine, PLDM a fost aruncat la lada de gunoi a politicii și a căzut de la înălțimea guvernării și a popularității din 2009 sub pragul electoral. Clanul însă are nevoie de putere, iar odată cu trimiterea lui Filat în istorie, Țopa și Lucinschi au devenit mai periculoși ca niciodată”, concluzionează autorii investigației.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.