Ce au în comun KGB, V. Filat, V. Țopa și P. Lucinschi cu jafurile din R. Moldova?

Foto: swedishroyalguard.deviantart.com

Foto: swedishroyalguard.deviantart.com

Controversatul om de afaceri Victor Țopa, fostul președinte Petru Lucinschi și fostul premier Vlad Filat au colaborat mai mult sau mai puțin cu KGB-ul defunctei Uniuni Sovietice. Este una dintre concluziile investigației „KIV-FRA. Cutia neagră”, realizată de portalul Today.md.

Investigația menționată începe cu ultimii ani de existență ai URSS, făcând trimitere la studiile și modul în care și-au îndeplinit serviciul militar Victor Țopa și Vlad Filat. Aceștia ar fi avut tangențe cu temutul KGB, fiind promovați de către fostul președinte al R. Moldova Petru Lucinschi, „un vechi nomenclaturist fidel serviciilor secrete sovietice, însărcinat cu misiunea să construiască sistemul”.

Astfel, după independență, în funcțiile-cheie ale proaspătului stat au ajuns personaje care au colaborat cu KGB. Așa se explică numirea lui Victor Țopa, în 1993, în una din funcțiile-cheie ale companiei „Air Moldova”, iar după câțiva ani și numirea lui Vlad Filat în fruntea Departamentului privatizării şi administrării proprietăţii de stat.

„Moscova și-a promovat interesele prin oamenii săi. În special prin Lucinschi și Voronin. Petru Lucinschi, care a fost ultimul din marii comuniști în URSS, a rămas fidel acelui sistem și partid și a vegheat aici ca nu cumva să se dezvolte forțe naționale, iar persecutarea unionismului este la activul negativ al lui Lucinschi”, susține Vitalia Pavlicenco, lider PNL.

Investigația Today.md mai scoate în evidență și jafurile de proporții din perioada anilor ’90, direct promovate și controlate de Victor Țopa, iar ulterior și de Vlad Filat, „businessmeni” care, implicați și în politică, au acționat la fel și în cazul Băncii de Economii, încercând să obțină prin vicleșuguri afaceri profitabile ale statului.

Pe de altă parte, Viorel Țopa, un alt protagonist al investigației, a declarat că materialul în care este vizat este „un borș”, „un idiotism total”.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.