R. Moldova, în pragul alegerilor anticipate. Dodon: Am lucrat mult pentru asta

Foto: publika.md

Foto: publika.md

„Suntem foarte aproape de dizolvarea Parlamentului și de declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Am lucrat mult ca aceste evenimente salvatoare pentru țară să se producă cât mai curând”. Astfel comentează liderul PSRM, Igor Dodon, hotărârea de azi a Curții Constituționale (CC) în privința interpretării Constituției despre modalitatea de ieșire dintr-o eventuală criză politică, în cazul în care Guvernul nu va fi învestit în următoarele 3 luni.

Sesizarea fost depusă la Curte de către deputații socialiști.

Potrivit CC, Parlamentul urmează fi dizolvat cu șase luni înainte de alegerile prezidențiale. Astfel, dacă până în data de 29 ianuarie 2016 nu va fi format Guvernul, Parlamentul va fi dizolvat și declarate alegeri anticipate.

Înalta Curte a observat că interdicţia privind dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni de mandat al președintelui R. Moldova este o reminiscenţă din perioada în care șeful statului era ales prin sufragiu universal, direct şi liber exprimat. Astfel, raţiunea acestei restricţii derivă din necesitatea păstrării unei continuităţi a structurilor statului în perioade de campanie electorală, precum şi din necesitatea evitării suprapunerii campaniilor electorale pentru alegerea Parlamentului cu cea pentru alegerea preşedintelui, în cazul în care ambele exerciţii electorale au loc prin aceeaşi modalitate de vot, și anume sufragiu universal, direct şi liber exprimat.

Mandatul actualului șef de stat, Nicolae Timofti, expiră în luna martie 2016. Cabinetului de miniștri condus de Valeriu Streleț a fost demis în data de 29 octombrie a.c.Categorii:Actualitate, Politică

Etichete:, ,

1 răspuns

Trackback-uri

  1. Voronin către Dodon: Omule, uită-te afară ce se face! | Argumentul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.